Tagliatelle met romige groentjes en rivierkreeftjes

Tagliatelle met romige groentjes en rivierkreeftjes
Ook in njam! boek Pasta power
Hoeveelheid Ingrediënt
zout
1 prei
2 takken selder
2 uien
1 tak tijm
1 blad laurier
1 tl peperkorrels
12 levende rivierkreeftjes
2 tomaten
0,5 courgette
0,5 wortel
200 g champignons
2 cl olijfolie
peper
1 citroen
1 dl room
1 kl maïszetmeel
0,25 botje bieslook
500 g tagliatelle
200 g staartvlees van rivierkreeftjes (gekookt)
Recept afdrukken

Bereiden:

Maak een bouillon met water, zout, de prei, 1 tak selder, 1 ui, tijm, laurier en de peperkorrels. Laat alles 1 uurtje onder een deksel koken. Zeef de bouillon.

Verwijder ondertussen het darmkanaal uit de rivierkreeftjes door het middelste staartvinnetje te draaien en uit te trekken. Kook de rivierkreeftjes in 2 minuten gaar. Laat ze even afkoelen en pel de schalen rond het staartstuk. Hou ze warm in wat kookvocht.

Pel de tomaten door ze 10 seconden onder te dompelen in kokend water, te schrikken in ijskoud water en dan het vel te verwijderen. Snij in 4 en verwijder de zaadjes, snij het vruchtvlees in kleine blokjes en bewaar koel.

Snij de courgette, wortel, 1 ui, champignons en 1 tak selder in blokjes. Stoof in de olijfolie, kruid met peper van de molen en zout en knijp er het sap van de citroen over. Laat even stoven en voeg er 1 dl kookvocht van de rivierkreeftjes en de room aan toe. Laat nog even doorkoken en bind met het maïszetmeel. Voeg er van het vuur de blokjes tomaat aan toe, op 1 eetlepel na. Snij de bieslook fijn.

Kook de tagliatelle ondertussen al dente in een grote hoeveelheid gezouten water. Giet af en meng voorzichtig onder de saus. Meng er ook het staartvlees onder. Kruid met peper van de molen en zout.

Serveren:

Draai de tagliatelle met een vleesvork in een bolletje en schik op een warm pastabord. Verdeel er de rest van de saus met de groentjes en het staartvlees rond. Schik de rivierkreeftjes op de pasta. Strooi er de bieslook rijkelijk over. Lepel er de resterende tomatenblokjes over. Geef nog een flinke draai van de pepermolen over het bord.