Snobinettes

Een recept van Dominique Persoone

Ontdek Azië op het Amazing Asia Festival in Antwerpen

Ontdek Azië op het Amazing Asia Festival in Antwerpen

Ingrediënten

stuk stuks Even geduld...
kurken van wijnflessen
plasticfolie
elastiekjes
boterpapier
180 g chocolade

Bereiden:

Breng de chocolade op temperatuur .

Snijd de plasticfolie in kleine vierkantjes. Zet een kurk in het midden van elk vierkantje.

Vouw de folie naar boven en maak vast met een elastiek. Doop de vormpjes tot onder het elastiek in de chocolade. Schud de overtollige chocolade van de vormpjes. Zet de kurkjes met de chocolade naar boven op plasticfolie en laat ze opstijven. Of zet ze met de chocolade naar onderen op boterpapier, zo krijg je een platte bodem. Laat de chocolade volledig uitharden.

Verwijder de elastiekjes. Trek voorzichtig de kurken van de chocoladekuipjes. Verwijder de plasticfolie.

Tip:

In het begin van de vorige eeuw waren deze chocoladekuipjes, die met onder meer vloeibare karamel, stukjes fruit en slagroom of met een ganache werden gevuld, heel geliefd bij de rijke burgers van Parijs. Ze waren ‘très snob’, vandaar de naam ‘snobinettes’.  

Deze oude chocoladevormpjes werden nog tot in de jaren 60 gebruikt in de professionele chocolaterie. Maar door de hoge uurlonen was de productie niet meer haalbaar. Het blijft echter een leuke manier om kuipjes van chocolade te maken.

Je kunt deze techniek ook gebruiken om er grotere kuipjes mee te maken, om te vullen met een dessert bijvoorbeeld.

Uit het boek "SHOCK-O-LATIER"

Dit is het eerste receptenboek van Dominique Persoone. Met 45 originele recepten voor chocoladeadepten en alle zoetekauwen.

In dit boek verklapt Dominique chocoladebereidingen die gelukkig maken. Hij leert je onder meer hoe je zelf de lekkerste chocoladepasta maakt, de verleidelijkste chocoladesnoepjes, je eigen huisbereide frisco’s, grootmoeders truffels of chocolademousse waarvan je het potje gegarandeerd uitlikt. Ook klassiekers zoals brownies, florentines, madeleintjes en tarte tatin zet Dominique naar zijn hand.

Dominique Persoone is echter ook een chocolatier met een hoog rock-’n-rollgehalte, die furore maakte met nooit geziene smaken en smaakcombinaties. Maar ook met grappige chocoladebereidingen. Zo vind je in dit boek recepten om onder meer chocolade lippenstift te maken, massagecrème van chocolade, koekiemonsters, eetbare chocoladeverf, black boobies, een chocolade potlood en zelfs… de lekkerste chocoladekak ter wereld. Vooral kinderen zullen dit heel plezierig vinden.

Alle recepten worden stap voor stap uitgelegd en vergen weinig kookervaring. Iedereen kan het! Je hebt er ook geen uitgebreide keukenapparatuur voor nodig. Het gaat om het plezier van het maken en nog meer om het plezier van het eten.

Met dit boek zul je helemaal niet meer van chocolade kunnen afblijven!

  • Titel: SHOCK-O-LATIER
  • Uitvoering: Hard Cover
  • Afmetingen: 203x270mm
  • ISBN: 978-90-5916-807-7
  • Pagina's: 160
  • Fotografie: Jean-Pierre Gabriel en Koen Bauters
Lees meer over SHOCK-O-LATIER

Inspiratie & blog