Slagroomgebakjes

Uit het boek Bakkershart
Foto: Aniek Keijsers ©

Creëer onvergetelijke, gezellige momenten rond de tafel met het nieuwe njam!-boek

Creëer onvergetelijke, gezellige momenten rond de tafel met het nieuwe njam!-boek

Ingrediënten

gebakje gebakjes Even geduld...
225 gr eieren
50 gr eidooier
140 gr suiker
140 gr bloem
35 gr maïszetmeel
50 gr boter (ca. 60°C)
500 ml slagroom
50 gr suiker
vruchtenjam naar keuze
12 gr gelatine
60 gr water
300 gr vruchtenpuree
450 ml slagroom
45 gr suiker
gezoete stijfgeklopte slagroom
geschaafde chocolade of hagelslag of vlokken
vers fruit
chocolaatjes
advocaat (optioneel)

Bereiden:

Maak het zachte wenerbeslag: 

Verwarm eieren, eidooiers en suiker al kloppend au bain-marie tot 37 °C. Klop daarna met de mixer in de hoogste stand op tot een luchtige massa. Laat nog even draaien op halve snelheid. Zeef de bloem met het zetmeel 2 keer en spatel het voorzichtig door de eiermassa. Tot slot spatel je voorzichtig de warme boter erdoor. Verdeel het beslag over 2 met bakpapier beklede bakplaten. Strijk voorzichtig glad met een paletmes.

Bak het beslag af in een voorverwarmde oven op hetelucht. Dek het direct na het bakken af met bakpapier en rol het in de breedte op. Laat opgerold afkoelen.

Maak vulling 1:

Klop de slagroom stijf met de suiker. Rol de afgekoelde rol weer uit en besmeer het dunnetjes met jam naar keuze. Bestrijk met een laagje slagroom van ca. 1,5 cm dikte. Rol het weer voorzichtig op. Snijd het in gelijke plakken van ongeveer 3-4 cm dikte.

Maak vulling 2:

Laat de gelatine (poeder of blaadjes) weken in het water. Verwarm het water met de gelatine vervolgens au bain-marie tot de oplossing mooi helder is. Meng dit met de vruchtenpuree. Zet weg en roer het regelmatig door om te controleren of het begint te geleren. Klop ondertussen de slagroom met de suiker stijf. Meng met een spatel de vruchtenpuree door de slagroom. Gebruik de bavarois in plaats van de slagroom als vulling.

Serveren:

Maskeer de zijkanten met slagroom en rol ze door de geschaafde chocolade, hagelslag of chocoladevlokken. Je kunt de gebakjes ook door licht geroosterd amandelschaafsel rollen. Doe de overgebleven slagroom in een spuitzak en spuit een mooie toef op elk gebakje. Decoreer met vers fruit en een chocolaatje. Je kunt dit gebakje ook nog decoreren met een lepel advocaat in het midden.

Inspiratie & blog