Skrei met aardpeer

Skrei met aardpeer
Een recept van njam! chef Jan Tournier
Ook in njam! boek De Garde van Gert
Zoals gezien in tv-programma De Garde van Gert
Hoeveelheid Ingrediënt
1 kg aardperen
1 scheutje melk
400 gr Oud Brugge kaas
500 ml water
4 skreifilets
10-tal takjes tijm
boter - olijfolie
zout - cayennepeper
Recept afdrukken

Bereiden:

Schil 8 aardperen, houdt enkele schilletjes apart. Snijd de geschilde aardperen in stukken en kook ze gaar in gezouten water met een scheutje melk erbij. Giet de aardperen af en doe ze in de blender met een flinke scheut olijfolie en een klont boter. Mix tot een gladde puree. Kruid met een snuifje zout.

Neem 6 kleinere aardperen. Gaar ze in 250 gram gesmolten boter in een pannetje op het vuur. Prik af en toe met een vork in de aardperen om te controleren of ze gaar zijn. Haal de aardperen uit de boter, dep ze af en snijd ze in vieren.

Snijd de Oud Brugge in blokjes. Doe 500 ml kokend water in de blender en voeg de blokjes kaas toe. Mix glad in de blender. Breng op smaak met een snuifje zout en een snuifje cayennepeper.

Frituur de schilletjes van de aardpeer in de friteuse op 180 graden tot ze goudbruin en krokant zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Bak de skreifilets in een scheutje olijfolie.

Was 2 aardperen grondig onder koud, stromend water. Snijd er met een mandoline dunne plakjes van.

Verhit ongeveer 200 ml olijfolie in een pannetje op het vuur. Voeg enkele takjes tijm toe en laat infuseren.

Serveren:

Schep de crème van aardpeer op een bord. Schik de vis en de gekonfijte aardperen er mooi bij. Werk af met de crème van Oud Brugge, schijfjes rauwe aardpeer en de chips van aardpeer. Besprenkel als laatste met de tijmolie.

Beoordeling