Saté ayam – Indonesische kipsaté

Een recept van Vanja van der Leeden, zoals gezien in De Wereldkeuken
Foto: Stephanie Bex ©

Ga mee op culinaire ontdekkingstocht met De Smaaktoerist 3.0

Ga mee op culinaire ontdekkingstocht met De Smaaktoerist 3.0

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
4 cm gember
3 teentjes look
2 el ketjap manis
1,5 el sojasaus
1 el palmsuiker
0,5 limoen, het sap

Bereiden:

Verwijder het vel van de kippendij en gaar het een minuut in kokend water. Neem uit het kookvocht en laat uitlekken. Snijd het vel in kleine dunne reepjes.

Vlinder de dijen: maak ze platter door de dikkere delen overdwars door te snijden. Snijd het vlees in 3 centimeter lange, niet te dikke reepjes. Doe de reepjes in een kom.

Schil de gember en pel de teentjes look. Rasp ze fijn boven het vlees in de kom en voeg er nog ketjap, sojasaus, palmsuiker en limoensap bij.

Marineer de kipsliertjes een half uur in (langer kan ook).

Rijg de kip in de lengte van het sliertje per 4 à 5 stukjes aan in water geweekte stokjes. Begin met kip en eindig met kip en wissel af met kippenvel. Neem ook kleine fliebers en dergelijke mee.

Steek de barbecue of de elektrische grill aan en wacht tot de vlammen doven en de kolen wit gloeien. Maak een hete en een minder hete zone.

Rooster de satés eerst op de hete zone een paar minuten per kant tot hij net gaar is geschroeid. Draai snel om en blijf regelmatig draaien.

Giet ketjap op een groot plat bord. Veeg de stokjes erdoor. Draai om en zorg dat alle kanten goed bedekt zijn met ketjap. Gaar nogmaals op de minder hete zone tot de kip mooi is gekaramelliseerd.

Serveer met de killer pindasaus.

Inspiratie & blog