Rog in 't zuur

Een recept van Jan Buytaert

Ontdek samen met Lynn, Tess & Maud culinaire hotspots in Vlaanderen

Ontdek samen met Lynn, Tess & Maud culinaire hotspots in Vlaanderen

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
6 verse laurierblaadjes
witte keukenazijn
maïzena
1 citroen
peper en zout

Bereiden:

Breng net genoeg water (of eventueel een zeer lichte visbouillon) aan de kook om de stukken vis onder te zetten. Leg de vis in het kooknat, voeg er de laurier, peper en zout bij. Zet het vuur wat lager en laat de vis ongeveer 10 minuutjes trekken in het heel zacht kokende nat. Haal hem er met de schuimspaan uit. Leg hem in een diepe kom en leg er een keukenhanddoek of een stukje keukenrol over om uitdampen te voorkomen.

Schraap de wortelen en snijd ze in dunne plakjes. pel de ui en snijd hem in ringen. Snijd de paprika’s in vier, haal er de zaadjes uit en snijd ze in grote dobbelstenen.

Kook al deze groenten beetgaar in het kooknat van de rog en schep ze bij in de kom van de vis.

Voeg azijn naar smaak bij het visnat. Bind die lichtjes met enkele koffielepels maïzena, vermengd met water. Houd er rekening mee dat het visnat bij afkoeling ook zelf zal opstijven, dus bind matig.

Was de citroen. Snijd hem met de schil in plakken en leg die ook bij de vis en de groenten. Giet het hete kooknat erover en laat dit alles een nacht afkoelen in de koelkast. Denk eraan: voeg de azijn pas op het laatst toe: groenten garen heel slecht in water met azijn!

Biertip: Blonde Bink

Inspiratie & blog