Rode tagliatelle van radicchio met gerookte zalm

Een recept van Peppe Giacomazza, zoals gezien in Peppe's Pasta
Foto: Roos Mestdagh ©

Proef mee van onze recepten boordevol goeie ingrediënten en veel smaak, om je vol energie aan het nieuwe jaar te laten starten

Proef mee van onze recepten boordevol goeie ingrediënten en veel smaak, om je vol energie aan het nieuwe jaar te laten starten

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
0,5 radicchio, fijngesneden
1 flinke scheut marsala
300 g semola rimacinata
3 eieren
1 rode ui, gesnipperd
200 g gerookte zalm, in reepjes
12 zoete kerstomaatjes, gehalveerd
1 scheut witte wijn
1 handje fijngehakte bladpeterselie
1 blaadje verse basilicum
olijfolie - versgemalen zwarte peper
extra: staafmixer - deegrol

Bereiden:

Maak de pasta:

Bak de radicchio krokant in een scheutje olijfolie en blus met marsala. Laat even inkoken en mix fijn met de staafmixer.

Maak een kuiltje in de semola rimacinata, breek hierin een eitje en meng goed. Maak een kuiltje voor het tweede ei en meng opnieuw. Herhaal hetzelfde voor het derde ei en kneed tot een zacht deeg. Kneed enkele eetlepels van het radicchiomengsel onder het deeg zodat het een kleurtje krijgt.

Rol tot een bolletje, dek af met een vochtige keukenhanddoek en laat 10 minuten rusten op kamertemperatuur. 

Rol het deeg uit met een deegrol. Snijd bij tot een rechthoek, rol op en snijd de rol deeg in stukjes van 7mm breed.

Kook de tagliatelle in enkele minuten beetgaar in licht gezouten water en giet af.

Maak de saus:

Bak de ui goudbruin in een scheutje olijfolie. Doe de gerookte zalm en tomaatjes erbij en breng op smaak met versgemalen peper. Blus met witte wijn en laat inkoken op een laag vuurtje. Roer de peterselie onder de saus.

Werk af:

Meng de pasta onder de saus en bevochtig met een extra scheutje kookvocht zodat de pasta niet gaat kleven. Werk af met een takje verse basilicum en een draai van de pepermolen.

Uit het boek "Peppe’s Bella Vita"

Waar is het leven mooier dan in een échte Italiaanse pizzeria? In de keuken van een volkse trattoria in Bologna misschien, waar een struise mamma puur op buikgevoel de pasta maakt, zoals moeder het haar heeft geleerd. Of op het rijstfestival op het platteland van Verona. Honderden koks maken er hun beste risotto klaar, honderdduizenden mensen proeven en genieten. Je gelooft je ogen niet!

In mijn vorige boek Njamma Mia! hebben we al een reis gemaakt langs de twintig Italiaanse regio’s. Nu keren we terug voor de drie gerechten die het leven in Italië smaak geven: pizza, pasta en risotto. Ik verklap je alle keukengeheimen en vertel je ook de verhalen, legendes en tradities achter de producten en recepten. Mijn broer Gaspare selecteerde lekkere Italiaanse wijnen en er zijn zelfs adresjes voor wie op reis wil naar Napels, Bologna of Verona.

Hoe bak je een luchtige, krokante pizza? Met welke rijst maak je de beste risotto? En hoe voorkom je dat ravioli openbarst tijdens het koken? In dit boek leg ik je de spelregels voor pizza, pasta en risotto in detail uit. De basisrecepten worden stap voor stap getoond en zijn het vertrekpunt voor veertig heerlijke recepten. Sommige heb je misschien gezien op njam! of geproefd in La Botte, andere ontdek je hier voor het eerst.

Aan de slag dus! Italiaans koken is reizen, een verhaal vertellen met ingrediënten en feestvieren met al je zintuigen. Dek de tafel, nodig je vrienden en familie uit en het feest kan beginnen! La vita è bella… in cucina ed a tavola!

  • Titel: Peppe’s Bella Vita
  • Uitvoering: Hard Cover
  • Afmetingen: 203x270mm
  • ISBN: 978-90-5916-839-8
  • Pagina's: 216
  • Fotografie: Roos Mestdagh en Koen Bauters
Lees meer over Peppe’s Bella Vita

Inspiratie & blog