Rode kool met appeltjes en pensen

Rode kool met appeltjes en pensen
Een recept van njam! chef Johan Segers
Ook in njam! boek De Dagschotel
Zoals gezien in tv-programma De Dagschotel
Hoeveelheid Ingrediënt
0,5 rode kool
2 middelgrote ajuinen, in halve ringen
4 appelen, in blokjes + 1 extra appel voor de afwerking
2 el smout of zoete lies (spekvet)
1 kruidentuiltje (peterselie, tijm, laurier)
2 el kandijsuiker
1 scheutje water
2 aardappelen, geschild
1 witte pens
1 rode pens
1 klein scheutje azijn
versgemalen peper - zout
extra: pomme parisiennelepel, dresseerring
Recept afdrukken

Bereiden:

Verwijder het buitenste blad van de rode kool en snijd de kool in fijne reepjes. Smelt 1 eetlepel smout in een grote kookpot en stoof hierin de rode kool, ajuin en appeltjes. Breng op smaak met peper en zout en doe het kruidenboeketje erbij. Werk af met de kandijsuiker en giet het scheutje water erbij. Roer om, zet het deksel op de kookpot en laat 2 uur sudderen op een laag vuur.

Lepel met de pomme parisiennelepel bolletjes uit de aardappelen. Kook de aardappelbolletjes beetgaar in licht gezouten water.

Smelt voor de pensen de rest van de smout in een pan. Bak de pensen hierin goudbruin op een zacht vuurtje. Draai af en toe om en overgiet regelmatig met bakvet.

Werk af:

Lepel met de pomme parisiennelepel bolletjes uit de extra appel. Neem een tweede pannetje en doe hierin een beetje bakvet van de pensen. Bak hierin de aardappelen en appeltjes goudbruin.

Besprenkel de rode kool met een klein scheutje azijn. 

Serveren:

Gebruik een hoge dresseerring om de rode kool en de appel- en aardappelbolletjes op de voorverwarmde borden te schikken. Snijd de pensen in schijfjes en verdeel over de borden. Werk af met een lepeltje bakvocht en tast toe.

Beoordeling