Rode kool met appeltjes en pensen

Een recept van Johan Segers, zoals gezien in De Dagschotel
Foto: Frank Croes ©

Klaar voor een culinaire smaakexplosie?

Klaar voor een culinaire smaakexplosie?

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
0,5 rode kool
2 middelgrote ajuinen, in halve ringen
4 appelen, in blokjes + 1 extra appel voor de afwerking
2 el smout of zoete lies (spekvet)
1 kruidentuiltje (peterselie, tijm, laurier)
2 el kandijsuiker
1 scheutje water
2 aardappelen, geschild
1 witte pens
1 rode pens
1 klein scheutje azijn
versgemalen peper - zout
extra: pomme parisiennelepel, dresseerring

Bereiden:

Verwijder het buitenste blad van de rode kool en snijd de kool in fijne reepjes. Smelt 1 eetlepel smout in een grote kookpot en stoof hierin de rode kool, ajuin en appeltjes. Breng op smaak met peper en zout en doe het kruidenboeketje erbij. Werk af met de kandijsuiker en giet het scheutje water erbij. Roer om, zet het deksel op de kookpot en laat 2 uur sudderen op een laag vuur.

Lepel met de pomme parisiennelepel bolletjes uit de aardappelen. Kook de aardappelbolletjes beetgaar in licht gezouten water.

Smelt voor de pensen de rest van de smout in een pan. Bak de pensen hierin goudbruin op een zacht vuurtje. Draai af en toe om en overgiet regelmatig met bakvet.

Werk af:

Lepel met de pomme parisiennelepel bolletjes uit de extra appel. Neem een tweede pannetje en doe hierin een beetje bakvet van de pensen. Bak hierin de aardappelen en appeltjes goudbruin.

Besprenkel de rode kool met een klein scheutje azijn. 

Serveren:

Gebruik een hoge dresseerring om de rode kool en de appel- en aardappelbolletjes op de voorverwarmde borden te schikken. Snijd de pensen in schijfjes en verdeel over de borden. Werk af met een lepeltje bakvocht en tast toe.

Uit het boek "De Dagschotel"

De Dagschotel: 36 succesrecepten van njam-chefs Peter Goossens, Roger van Damme, Peppe Giacomazza, Johan Segers, Jan Buytaert en Chiara van Emrik.

In “De dagschotel” maken de njam-chefs eenvoudige en lekkere gerechten klaar, die je zelf in een handomdraai op tafel kan toveren. Een aantal van deze gerechten zijn alledaagse klassiekers die je wellicht regelmatig klaarmaakt. Balletjes in tomatensaus, croque champignon, gehaktbrood met krieken, rodekool met appeltjes… in dit boek geven de njam-chefs hun recepten prijs voor de ideale bereiding van deze traditionele gerechten.

Hou je meer van internationale toppers? We nemen je mee over de grenzen en maken Griekse moussaka, Italiaanse minestrone, Bretoense pannenkoeken en Amerikaanse crabcakes. Stuk voor stuk heerlijke maaltijden die snel en eenvoudig te bereiden zijn.

Of ben je op zoek naar inspiratie? Met wat variatie tover je de meest alledaagse recepten om tot overheerlijke maaltijden. Een omelet wordt een verrassend spiegelei met chorizo, cordon bleu krijgt een Italiaanse toets met salie, kip wordt vervangen door piepkuiken. En wat dacht je van zuurkool met zalm?

In dit boek vind je maar liefst 36 recepten om mee aan de slag te gaan! Of je nu kiest voor een traditionele bereiding of een nieuw culinair idee, met “De dagschotel” wordt elke maaltijd een feest!

  • Titel: De Dagschotel
  • Uitvoering: Soft Cover
  • Afmetingen: 205 x 270mm
  • ISBN: 978-90-5916-826-8
  • Pagina's: 176
  • Fotografie: Frank Croes
Lees meer over De Dagschotel

Inspiratie & blog