Risotto met radicchio en Italiaanse venkelworst

Een recept van Peppe Giacomazza
Foto: Roos Mestdagh ©

Doe mee en win een workshop en etentje voor 2 in Diest!

Doe mee en win een workshop en etentje voor 2 in Diest!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
1 l vleesbouillon
1 rode ui, fijngehakt
400 g risottorijst
1 scheutje witte wijn
1 klontje boter
2 el parmezaan
1 radicchio
200 g venkelworstjes
200 ml rode wijn
1 scheutje olijfolie
voor de afwerking: enkele blaadjes roodlof
extra: dresseerring

Maak de risotto:

Bak de ui aan in olijfolie, voeg de rijst toe en laat kort meestoven. Blus met een scheutje witte wijn. Schep er geleidelijk de bouillon bij en laat telkens garen tot het vocht is opgenomen.

Herhaal deze werkwijze tot de rijst beetgaar is (na ongeveer 15 minuten).

Snijd het roodlof in kleine blokjes en spoel af onder koud water. Verwarm de olijfolie en bak de radicchio kort aan. Voeg de worst toe en besprenkel met olijfolie. Roer het vlees los met een houten lepel en laat het mooi bruin kleuren. Blus met de rode wijn en laat de saus kort inkoken.

Werk af:

Schep de saus bij de rijst en roer goed door. Roer er nog boter, parmezaan en olijfolie door.

Zet een dresseerring op het bord en vul deze met risotto. Verwijder de ring en werk af met enkele blaadjes radicchio.

Uit het boek "Peppe’s Bella Vita"

Waar is het leven mooier dan in een échte Italiaanse pizzeria? In de keuken van een volkse trattoria in Bologna misschien, waar een struise mamma puur op buikgevoel de pasta maakt, zoals moeder het haar heeft geleerd. Of op het rijstfestival op het platteland van Verona. Honderden koks maken er hun beste risotto klaar, honderdduizenden mensen proeven en genieten. Je gelooft je ogen niet!

In mijn vorige boek Njamma Mia! hebben we al een reis gemaakt langs de twintig Italiaanse regio’s. Nu keren we terug voor de drie gerechten die het leven in Italië smaak geven: pizza, pasta en risotto. Ik verklap je alle keukengeheimen en vertel je ook de verhalen, legendes en tradities achter de producten en recepten. Mijn broer Gaspare selecteerde lekkere Italiaanse wijnen en er zijn zelfs adresjes voor wie op reis wil naar Napels, Bologna of Verona.

Hoe bak je een luchtige, krokante pizza? Met welke rijst maak je de beste risotto? En hoe voorkom je dat ravioli openbarst tijdens het koken? In dit boek leg ik je de spelregels voor pizza, pasta en risotto in detail uit. De basisrecepten worden stap voor stap getoond en zijn het vertrekpunt voor veertig heerlijke recepten. Sommige heb je misschien gezien op njam! of geproefd in La Botte, andere ontdek je hier voor het eerst.

Aan de slag dus! Italiaans koken is reizen, een verhaal vertellen met ingrediënten en feestvieren met al je zintuigen. Dek de tafel, nodig je vrienden en familie uit en het feest kan beginnen! La vita è bella… in cucina ed a tavola!

  • Titel: Peppe’s Bella Vita
  • Uitvoering: Hard Cover
  • Afmetingen: 203x270mm
  • ISBN: 978-90-5916-839-8
  • Pagina's: 216
  • Fotografie: Roos Mestdagh en Koen Bauters
Lees meer over Peppe’s Bella Vita

Inspiratie & blog