Pornstar Martini pavlova

Foto: Isabelle Bucx ©

Proef mee van onze recepten boordevol goeie ingrediënten en veel smaak, om je vol energie aan het nieuwe jaar te laten starten

Proef mee van onze recepten boordevol goeie ingrediënten en veel smaak, om je vol energie aan het nieuwe jaar te laten starten

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
8 eieren
400 gr suiker
1 tl vanille extract
1 tl witte wijnazijn
8 passievruchten, de pulp
1 el citroensap
300 gr suiker
200 gr boter
500 ml slagroom
15 gr vanillesuiker
2 passievruchten
1 stukje witte chocolade, geraspt
enkele takjes verse munt
enkele eetbare bloemen

Bereiden:

Maak de pavlova:

Verwarm de oven voor op 100 °C.

Teken op een stuk bakpapier twee rondjes van ongeveer 20-30 cm doorsnede. Ik doe dit door met een potlood een cirkel langs een eetbord te trekken.

Voor je de eieren gaat splitsen: zorg ervoor dat je een brandschone metalen kom hebt klaarstaan en was ook je handen heel goed, want er mag absoluut geen vet bij de eiwitten komen. Splits de eieren en gooi alleen het eiwit in de kom. Tip: bewaar in ieder geval 5 eidooiers want die kun je gebruiken voor de passievruchtencurd. Klop het eiwit op in je standmixer of met een handmixer, tot er pieken ontstaan. Voeg de suiker lepel voor lepel bij de eiwitten en ga door met kloppen. Als alle suiker is opgenomen, voeg je de maizena, het vanille-aroma en de witte wijnazijn toe. Blijf kloppen tot dit allemaal is opgenomen en de eiwitmassa mooi glanst.

Verspreid het stijfgeklopte eiwit over de twee rondjes op het bakpapier: schep het eerst in het midden van de cirkels en spatel het dan uit naar de zijkanten zodat de rand wat hoger is dan het midden. Zet het 2 uur in de voorverwarmde oven. Heel belangrijk: doe de ovendeur tussentijds niet open! Na 2 uur zet je de oven uit zonder de deur te openen, zodat de pavlova’s nog 1 à 2 uur in de oven kunnen afkoelen.

Maak de passievruchtencurd:

Doe de passievruchtpulp, het citroensap, de suiker en roomboter in een pan. Zet deze op heel laag vuur en roer rustig door, tot de roomboter is gesmolten en de suiker is opgelost. Doe de eidooiers in een kom en roer de maizena erdoorheen. Als de roomboter is gesmolten en de suiker is opgelost, voeg je het passievruchtenmengsel lepel voor lepel toe aan de kom met eidooiers. Voeg echt lepel voor lepel toe anders gaat je ei stollen. Blijf voorzichtig roeren tot alles is toegevoegd. Giet dan het eidooier-passievruchtenmengsel terug in de pan op het vuur. Breng het mengsel al roerend aan de kook en laat heel eventjes doorkoken, zodat de curd wat dikker wordt. Haal van het vuur en giet in een beker of in een potje. Laat goed afkoelen.

Serveren:

Klop de slagroom met de vanillesuiker goed stijf. Snijd de passievruchten doormidden. Rits wat munt van de takjes en rasp wat witte chocolade en limoenschil. Leg een pavlova op een schaal en verdeel hier de helft van de slagroom over, gevolgd door de helft van de passievruchtencurd. Leg hier de tweede pavlova op en verdeel hierover de andere helft van de slagroom en de rest van de passievruchtencurd.

Versier de pavlova met de halve passievruchten, eetbare bloemen, munt, witte chocolade en limoenrasp.

Inspiratie & blog