Pizza op de barbecue

Uit het boek Grillmasters
Foto: Heikki Verdurme ©

Wil jij een keukenrobot van KitchenAid winnen? Doe dan nu mee en win!

Wil jij een keukenrobot van KitchenAid winnen? Doe dan nu mee en win!

Ingrediënten

pizza pizza's Even geduld...
35 g verse gist
1 dl lauw water
400 g 00-bloem
100 g fijn griesmeel
1 tl zout
3 el olijfolie
2,5 dl lauw water
2 dl olijfolie
4 teentjes knoflook, fijngehakt
2 takken basilicum, fijngehakt
2 takken rozemarijn, fijngehakt

Bereiden:

Maak het deeg:

Week de gist in een beetje lauw water. Meng de bloem met het griesmeel. Maak een kuiltje in het midden en giet er de opgeloste gist in. Strooi een snufje zout en een snufje suiker langs de buitenrand.

Meng het gistmengsel voorzichtig met wat bloem. Voeg er de olijfolie en het water aan toe en kneed tot een elastisch deeg. Blijf minstens 10 minuten kneden en trek het deeg tussendoor geregeld uit elkaar.

Maak twee gelijke deegballen en leg ze elk in een kom. Bedek met een vochtige handdoek en laat 2 uur rijzen.

Maak de basistomatensaus

Verwarm je oven voor op 100 °C.

Leg de tomaten kort in de kolen tot ze beginnen te poffen. Verwijder het vel en de pitten en snijd de tomaten in de lengte middendoor. Leg ze met de snijkant naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat of braadslee.

Meng de olijfolie met de knoflook, de basilicum en de rozemarijn. Overgiet de tomaten met die olie. Kruid met peper en fleur de sel, strooi er de suiker over en laat 3 uur garen in de oven.

Mix x de tomaten in de blender tot een gladde saus.

Voor de afwerking:

Strooi wat bloem op je werkblad en rol de deegballen dun uit. Prik in het midden enkele keren met een vork. Verdeel de tomatensaus over het midden van de pizza’s en laat de randen vrij. Leg de ham, de gorgonzola, de zongedroogde tomaten en plakjes champignon op de pizza’s. Kruid met marjolein.

Leg een pizzasteen op het rooster van je barbecue en schik er de eerste pizza op. Sluit het deksel van je barbecue en bak de pizza 5 minuten op ongeveer 260 °C. Doe hetzelfde voor de andere pizza.

Doe hetzelfde voor de andere pizza.

Serveren:

Werk de pizza’s af met verse rucola

Inspiratie & blog