Pappardelle van rucola

Een recept van Philippe Van den Bulck

Ontdek samen met Lynn, Tess & Maud culinaire hotspots in Vlaanderen

Ontdek samen met Lynn, Tess & Maud culinaire hotspots in Vlaanderen

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
200 gr 00-bloem
150 gr rucola
1 scheutje olijfolie
pastamachine
100 gr witte cannellinibonen uit blik, gespoeld
1 klontje boter
peper
zout

Bereiden: 

Maak het deeg:

Meng de 2 soorten bloem in een grote mengkom en maak een kuiltje in het midden. Was de rucola en laat goed uitlekken. Mix de rucola tot een pasta met behulp van een staafmixer of blender. Doe de eidooiers, de olijfolie en de rucolapasta in het kuiltje in de bloem en werk de bloem er door met een vork of spatel. Kneed het deeg nu verder met de hand tot een stevige, niet-kleverige bal. Voeg indien nodig een weinig bloem toe wanneer het deeg te vochtig lijkt. Laat het deeg 30 minuten tot een uur rusten onder een licht vochtige doek op een koele plaats.

Bestuif het werkblad en de pastamachine met bloem. Rol het deeg met een deegrol uit tot ongeveer 1 centimeter dikte. Snijd het deeg in 3 gelijke stukken, dek 2 stukken deeg af met huishoudfolie zodat het deeg niet uitdroogt en bestuif het derde stuk deeg met bloem. Haal het deeg door de pastamachine op de laagste stand (= grootste stand). Herhaal dit 3 keer waarbij je telkens de randen wat naar binnen toeplooit en het deeg lichtjes met bloem bestrooit zodat het mooi vlot door de pastamachine gaat.

Vouw het deeg in drieën, draai het een kwartslag en haal het opnieuw door de machine. Tijdens deze eerste fase is het de bedoeling dat het deeg een mooie rechthoekige lap vormt.

Rol het deeg nu een 8 à 10 maal door de pastamachine waarbij je telkens een stand hoger gaat en het deeg af en toe bestuift met bloem om te vermijden dat het gaat kleven. Ga zo verder tot je de op 2 na hoogste stand hebt bereikt (stand 7).

Zet het hulpstuk voor pappardelle op de pastamachine en haal het deeg er door. Hang de pappardelle over een rek of een bezemsteel die kan dienstdoen als droogrek. Herhaal nu deze bewerkingen voor de rest van het deeg.

Maak de pasta:

Breng een grote pan gezouten water aan de kook en gaar de pasta in 2 à 3 porties in het kokend water. Verse pasta is zeer snel gaar, 1 minuut is zeker voldoende. Laat de pasta goed uitlekken en meng wat olijfolie door de pasta om te vermijden dat de pasta gaat kleven.

Haal de buitenste bladeren van de prei en spoel de prei grondig. Snijd de prei in schijfjes van 1 centimeter en bak de prei goudbruin in wat olijfolie. Kruid met peper en zeezout.

Voeg een klontje boter toe bij de prei en laat de erwtjes en de bonen samen met de prei opwarmen, voeg de pasta toe en schud voorzichtig op.

Serveren:

Verdeel de pappardelle en de groenten over de borden, werk af met enkele plukjes rucola en bestrooi met de geraspte Parmezaanse kaas.

Inspiratie & blog