Panzerotti

Uit het boek Vijftig tinten amore
Foto: Bart Van Leuven ©

Ontdek meer over de heerlijke tomaten van Looye!

Ontdek meer over de heerlijke tomaten van Looye!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
500 gr pizzadeeg
1 bol mozzarella
400 gr basistomatensaus
enkele blaadjes jonge basilicum
400 gr 00-bloem
200 gr lauw water
30 gr verse gist
40 gr olijfolie
10 tomaten
0,5 dl olijfolie
2 teentjes look, geperst
1 chilipeper
verse kruiden
30 gr kruidenmengsel van salie en basilicum
1 dl olijfolie
0,5 dl groentebouillon

Bereiden:

Bereid het basispizzadeeg. Maak een kuiltje in de bloem. Los de gist op in water en meng met de bloem. Voeg zout en olijfolie toe en kneed tot een glad, elastisch deeg zonder korrels. Vorm twee gelijke bollen en laat minstens twee uur (liefst langer) rijzen onder een keukenhanddoek.

Bereid de basistomatensaus. Ontvel de tomaten. Verhit de olijfolie op een laag vuur en stoof de ui en knoflook glazig. Voeg de overige ingrediënten toe en laat een 20-tal minuten sudderen onder deksel. Pureer of zeef de saus niet. Personaliseer het recept met verse kruiden.

Bereid de kruidenolie. Kook kort het kruidenmengsel, giet af en spoel met ijskoud water om de groene kleur te behouden. Meng met de olijfolie en de groentebouillon en pureer. Giet door een fijne zeef.

Warm de frituurpan voor op 180 °C. Bestrooi het werkblad met wat bloem. Verdeel het pizzadeeg in zes gelijke balletjes en rol ze uit tot gelijke rondjes. Laat de mozzarella uitlekken en snijd in stukjes. Schik wat mozzarella en tomatensaus in het midden van de rondjes, besprenkel met kruidenolie en doe er wat basilicum op. Bevochtig de randen van het pizzadeeg en vouw dicht in halve maantjes. Duw de randen goed aan met de vingertoppen en vervolgens met een vork.

Bak de pizzamaantjes in de frituurpan en draai na 2 minuten om elke zijde goudbruin te bakken. Haal uit de frituurpan en laat uitlekken. Frituur kort de basilicumblaadjes, haal ze uit de frituurpan en laat uitlekken.

Nappeer wat van de resterende tomatensaus op de borden en besprenkel met kruidenolie. Schik daarop de panzerotti en werk af met gefrituurd basilicum.

Inspiratie & blog