Pannenkoeken met banaantjes

Een recept van Roger van Damme, zoals gezien in Roger van Damme Desserts
Foto: Frank Croes ©

Ontdek Azië op het Amazing Asia Festival in Antwerpen

Ontdek Azië op het Amazing Asia Festival in Antwerpen

Ingrediënten

Even geduld...
1 vanillestokje
750 ml volle melk
275 g bloem
5 eieren
75 g kristalsuiker
80 g gesmolten boter
1 scheutje olie
1 snuifje zout
1 vanillestokje
660 g melk
225 g room
60 g eidooiers
50 g melkpoeder
50 g glucose
150 g suiker
70 g boter
5 bananen in plakjes
250 g suiker
250 g water
1 kaneelstokje
1 steranijs
1/4 limoen(sap)
3 el rum
150 g isomaltsuiker
100 g pure chocolade (gesmolten)
1 el fijne reepjes munt
6 dropveters
extra: ijsmachine
3 dresseer ringen

Bereiden:

Maak de pannenkoeken:

Schraap het vanillestokje uit en roer het merg, de eieren, suiker en bloem door de melk. Houd het stokje opzij voor de karamel. Klop de boter en olie langzaam door het beslag en breng op smaak met een snuifje zout. Dek de kom af met plastikfolie en meng het beslag met de staafmixer.

Verhit de pan en giet al draaiend met de pan het beslag erin. Draai de pannenkoek met een paletmes. Bak van dit beslag ca. 12 pannenkoeken en houd hiervan 6 pannenkoeken warm in de oven voor het serveren.

Maak het vanille ijs:

Meng de melk met de room, vanillemerg en het stokje. Voeg de eidooiers, het melkpoeder en de glucose toe. Roer de boter erdoor en verwarm het geheel tot 85°C. Passeer het ijs door een puntzeef en mix kort met de staafmixer. Plaats 24h in de koelkast.

Draai het ijsmengsel 10 minuten in de ijsmachine en breng over in een ijskoude kom. Plaats de kom in de diepviezer tot voor het serveren.

Karameliseer de bananen:

Smelt de suiker op een zacht vuur tot karamel, blus af met het water en voeg de kruidenbouillon toe. Laat langzaam trekken op het vuur. Leg de bananenplakjes een 10tal minuten in de karamel.

Maak de suikerdecoratie:

Verwarm de isomaltsuiker tot 106°C. Plaats er 3 dresseerringen in en blaas bellen door de ringen.

Serveren:

Schik per bord 5 bananenplakjes en leg er de kruiden bij. Schep een bolletje ijs op de pannenkoek en bind op tot een buideltje met een dropveter. Leg de suikerbel erbij. Werk het bord af met een streepje gesmolten chocolade.

Uit het boek "Roger van Damme Desserts"

Het eerste dessertboek van Roger van Damme! Met 31 originele desserts en meer dan 150 praktische tips! In dit boek leer je desserten maken zoals Roger van Damme ze op njam! presenteert. Zelfs een leek kan eraan beginnen. Elk van de desserts bestaat uit een basisbereiding, die stap voor stap wordt uitgelegd, en een aantal extra bereidingen en garnituren.

Met de eenvoudige basisbereidingen tover je 31 heerlijke desserts op tafel. De extra's zijn de kers op de taart. Het gaat om mousses, crèmes, sorbets, sauzen en decoraties waarmee je desserts creëert zoals een toppatissier. Er zijn zeer gemakkelijke extra's bij, maar ook iets meer bewerkelijke. Je kunt ze naar eigen wens en kookkennis toevoegen of weglaten.

Op die manier kan zowel de absolute beginner als de meer gevorderde liefhebber originele en smaakvolle desserts maken met een persoonlijke toets. Dit boek is meer dan een louter receptenboek. Het bevat ook uitgebreide informatie en praktische tips over de gebruikte ingrediënten. Dit is een onmisbaar boek voor wie een passie voor desserts heeft.

  • Titel: Roger van Damme Desserts
  • Uitvoering: Hard Cover
  • Afmetingen: 203 x 270mm
  • ISBN: 987-90-5916-534-2
  • Pagina's: 240
  • Fotografie: Frank Croes
  • Redacteur: Marc Declerq
Lees meer over Roger van Damme Desserts

Inspiratie & blog