Opera cocktail

Een recept van Manuel Wouters

Het zomert op njam!, geniet van zalig zonnige gerechten

Het zomert op njam!, geniet van zalig zonnige gerechten

Ingrediënten

Even geduld...
1 scoop gepileerd ijs
6 cl Filliers Dry Gin 28
1.5 cl Dubonnet rouge
1 cl Luxardo maraschinolikeur
1/2 cocktaillepel orange bitters
10-tal ijsblokjes
Garnituur: sinaasappelzeste

Bartenders die echt van hun vak houden, snuffelen graag in oude cocktailboeken. Zo ontdekken ze vergeten juweeltjes zoals de Opera Cocktail, die razend populair was in Harry’s New York Bar in Parijs tijdens de jaren 1920. Dubonnet is een versterkte wijn met kruiden en kinine waarvan je soms nog oude wegreclames ziet in Frankrijk. (“Dubo, dubon, dubonnet”). Orange bitters zijn geknipt voor een gincocktail en de maraschinolikeur van zure kersen verrijkt de smaak met een heerlijk amandelaroma. Een juweeltje, we zeiden het al.

Bereiden:

Koel een delmonicoglas voor met gepileerd ijs. Doe alle ingrediënten in een met ijsblokjes gevuld mixglas. Roer de cocktail gedurende ongeveer tien seconden. Verwijder het ijs uit het glas en zeef in het voorgekoelde delmonicoglas. Neem een sinaasappel en snijd de zeste flinterdun over de oppervlakte van de cocktail, zodat de aromatische oliën zich kunnen verspreiden over het glas. Knijp nog even uit boven de rand en voeg ze bij de cocktail.

Uit het boek "It’s Gin o’ clock"

It’s gin o’clock! Haast elke week komen er nieuwe, exclusieve en aparte gins op de markt. Distilleerders reconstrueren oude recepten of wagen zich aan nieuwe kruiden en nieuwe smaken, zoals topchefs dat doen. Gin is meer dan ooit de koning van de cocktailbar.

Manuel Wouters is al lang gefascineerd door gin. Voor dit boek heeft hij de hele wereld afgespeurd naar de beste en interessantste gins. Hoe koppel je de juiste gin aan de juiste tonic? Welke cocktails worden er op dit moment geserveerd in toonaangevende cocktailbars van New York tot Hamburg? Manuel legt het uit. Helder en strak als de beste gin. Nauwkeurig zoals de doseringen in een cocktail. En gekruid met de straffe verhalen die daar naar goede Britse gewoonte bij horen.

Je staat thuis bij de bar en wil aan de slag met de unieke gin die je net op de kop hebt kunnen tikken? Dan heb je slechts één ding nodig: dit boek.

Lees meer over It’s Gin o’ clock

Inspiratie & blog