Nieuwpoortse waterzooi met langoustines en lentegroenten

Een recept van Jan Buytaert

Heerlijke recepten bomvol smaak, verzadigend én zeer voedzaam

Heerlijke recepten bomvol smaak, verzadigend én zeer voedzaam

Ingrediënten

Even geduld...
12 à 16 middelgrote (kraakverse!) rauwe langoustines
3/4 l kippenbouillon
2 grote wortelen, geschild & in tonnetjes gesneden
150 g groene tuinboontjes, schoongemaakt
150 g sluimererwtjes, zonder vliesjes
8 witte aspergepunten, geschild
8 groene aspergepunten, geschild
1/2 kg kookvaste aardappelen, in tonnetjes gesneden
1/4 l room
2 eierdooiers
peper, zout & nootmuskaat

Bereiden:

Verwijder de koppen van de langoustines en bewaar de 4 grootste. Verwijder het pantser van de staarten. Haal er het darmkanaal uit.

Breng de kippenbouillon aan de kook en laat er in volgorde van kooktijd de groenten beetgaar in koken: eerst de in tonnetjes gesneden wortelen, dan de boontjes en de ontvliesde sluimererwtjes, op het laatst de geschilde groene en witte aspergepunten.

Schep de groenten uit het kooknat. Kook de langoustinestaarten en de koppen nu heel kort, maximaal 1 minuut, in het kooknat. Houd ze warm samen met de groenten.

Kook of stoom de aardappeltonnetjes in zowat 15 minuten apart gaar.

Breng de kippenbouillon opnieuw aan de kook met de room (houd 2 eetlepels room apart) en laat deze mix tot op ¾ inkoken. Kruid hem af met peper en zout en een mespuntje gemalen nootmuskaat.

Meng de eierdooiers door de overgebleven 2 eetlepels room. Klop die, van het vuur weg, door de mix.

Serveren:

Verdeel en schik nu de groenten (ook de aardappelen), de langoustines en de koppen over 4 warme soepborden. Giet er de heel warme mix over en serveer.

Bier-tip van Jan:

Lekker met een Achel Blond! De waterzooi is fluwelig en romig met vooraan de delicate smaak van de kreeftjes en de jonge groenten. Dit blond Trappistenbier is een pure all-rounder en kan dit aan: met zijn licht scherp mouttoontje en zijn uitgesproken sherry-aroma’s omwikkelt hij probleemloos één van de highlights van onze Vlaamse keuken.

Uit het boek "Bier zkt vis"

In dit boek trekt Njam-chef Jan Buytaert met een uitgelezen bierpakket naar onze Belgische kust. In de vismijn selecteert hij er Noordzeevissen en schaaldieren bij waarmee hij 38 schitterende gerechten maakt, elk in combinatie met een bier.

Het werd een wonderlijke reis door zilte smaken en hopachtige aroma’s. Want bier en vis combineren wonderwel. Zelfs als er in de bereiding zelf geen bier wordt gebruikt. Vis komt goed tot zijn recht met blonde bieren van hoge gisting, zoals een tripel bij zeebaars of een sterk gehopt bier bij schartong. Of een witbier met lambiek, het Belgische oerbier bij uitstek, bij Noordzeekrab. Ook bruin bier zul je bij deze gerechten vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een donkere trappist bij griet? Of een stout met pladijs?

Al deze bijzondere bieren en hun brouwers komen hier uitgebreid aan bod. Bij elk gerecht vertelt Jan Buytaert bovendien waarom dat zo goed met het bier samengaat.

Lees meer over Bier zkt vis

Inspiratie & blog