Monkey bread

Een recept van Laurence Bemelmans
Foto: Roos Mestdagh ©

Zin in een Italiaanse picknick?

Zin in een Italiaanse picknick?

Ingrediënten

stuk stuks Even geduld...
150 gr boter
200 gr suiker
1 el kaneel
1 tl vanille
120 gr bloemsuiker
40 ml volle melk

Bereiden: 

Doe de lauwwarme melk, gist en suiker in de keukenmachine en laat 5 minuten rusten. Voeg dan de eieren, boter, zout en de 120 g bloem toe en laat 2 minuten draaien op lage snelheid. Voeg dan de rest van de bloem toe en kneed een kleine 5 minuten op lage snelheid.

Doe het deeg in een ingevette kom (het is wat plakkerig dus doe eventueel wat bloem op je handen), dek af en laat 1,5-2uur rijzen op een warme, vochtige plek (of tot verdubbeld).

Vet een tulbandvorm in en bestrooi met een dun laagje bloem. Smelt de 80 g boter van de suikerlagen en meng de suiker met de kaneel.

Verdeel het deeg in 40 delen en rol er balletjes van. Gebruik steeds wat bloem als het deeg te plakkerig wordt.

Dip een balletje in de boter en rol ze vervolgens door de kaneelsuiker. Leg in de tulbandvorm. Herhaal met alle balletjes en stapel ze in de tulbandvorm. Deze zal ong. voor 3/4e gevuld zijn.

Dek af en laat ong. 30 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C.

Smelt de 70 g boter voor de suikerlagen en meng deze met de donkerbruine suiker en vanille. Meng goed los met de garde en giet het dan gelijkmatig uit over de balletjes. Bak 35 minuten.

Wanneer het brood wat te hoog is gekomen, druk je het meteen nadat het uit de oven komt zachtjes terug in de vorm. Laat het een kwartiertje tot half uurtje afkoelen in de vorm.

Draai het dan om op een taartschotel of groot bord (het kan zijn dat je met een mes of pannenlikker het brood eerst een beetje los moet maken van de rand).

Meng als laatste nog de bloemsuiker met de melk tot een dun glazuur en giet uit over het monkey bread.

Snijd een plakje af of scheur balletje per balletje af. Naar keuze!

Inspiratie & blog