Mini baba's met limoncello

Foto: Haarala Hamilton ©

Creëer onvergetelijke, gezellige momenten rond de tafel met het nieuwe njam!-boek

Creëer onvergetelijke, gezellige momenten rond de tafel met het nieuwe njam!-boek

Ingrediënten

stuk stuks Even geduld...
180 gr boter
7 eieren
300 gr wit broodmeel
7 gr droge gist
40 gr fijne suiker
10 gr zout
neutrale olie om in te vetten
500 ml water
200 gr fijne suiker
200 ml limoncello
300 ml slagroom
80 gr gekonfijte schijfjes citroen

Bereiden:

Snijd de boter in kleine blokjes, doe ze in een kom en laat ze zacht worden.

Kluts de eieren in een kom. Zeef het meel en de bloem in de kom van de staande mixer en begin de gist en suiker erdoor te mixen. Voeg het zout en de geklutste eieren toe en meng alles goed. Voeg klontje voor klontje 150 gram van de zachte boter toe en laat de mixer op lage snelheid draaien tot het deeg elastisch is en makkelijk van de wand van de kom loskomt.

Vet een schone kom in met neutrale olie. Leg het deeg in de kom, dek het af met plasticfolie en laat het 1 uur rijzen, of tot het volume verdubbeld is.

Gebruik de rest van de boter om de individuele babavormpjes in te vetten, stuif er wat bloem in en zet ze op een bakplaat. Sla het deeg terug en verdeel het in 24 gelijke balletjes. Leg een balletje deeg in elk vormpje – de vormpjes moeten ongeveer halfvol zijn. Dek ze losjes af met aluminiumfolie en laat ze ongeveer 20 minuten op een warme plek rijzen, of tot het volume verdubbeld is.

Verhit de oven tot 240 graden, verwijder de folie en bak de baba’s 15–20 minuten in de hete oven, of tot ze goudbruin en gerezen zijn, en terugveren als je erop drukt. Laat ze even rusten, haal ze uit de vormpjes en leg ze op een rooster om volledig af te koelen.

Maak intussen de siroop door de suiker met het water in een kleine pan op laag vuur te zetten. Wals het water regelmatig in de pan tot de suiker opgelost is. Zet het vuur vervolgens halfhoog, giet de limoncello erbij en laat het mengsel 2 minuten koken. Haal van het vuur en laat afkoelen.

Dompel de baba’s onder in de siroop tot ze verzadigd zijn en laat ze 10 minuten op een rooster uitlekken. Klop de slagroom met een handmixer en schep hem in een spuitzak met een stervormig spuitmondje. Maak een verticaal sneetje in elke baba – niet helemaal erdoor – en druk er een plakje gekonfijte citroen in. Leg de baba’s op serveerbordjes, schep er een lepel siroop over en maak ze met een toef slagroom.

Tip: Als je de tijd hebt moet je de gebakken baba’s 12 uur op het taartrooster laten staan voordat je ze in de siroop doopt. Ze drogen dan een beetje uit en absorberen daardoor meer siroop, maar blijven ook beter in vorm.

Inspiratie & blog