Mega-cool vogelnest

Een recept van Roger van Damme, zoals gezien in Smossen mag
Foto: Frank Croes ©

Win foodbonnen voor het culinaire festival 'Gent Smaakt'

Win foodbonnen voor het culinaire festival 'Gent Smaakt'

Ingrediënten

vogelnestje voglenestjes Even geduld...
400 g kataifi (Griekse gesponnen tarwe of ‘draadjesdeeg’)
12 kwarteleieren
10 scharreleieren
1 el bruine vloeibare kleurstof
groenten om de hardgekookte eitjes mee te versieren (radijsjes, tomaat, groene kruiden, …)
80 g bloem
460 g parmezaanpoeder
380 g eidooier
500 g eiwitten
50 g olijfolie
125 g boter
25 g mayonaise
1 snuifje currypoeder
0,5 toastbrood
250 g jonge kaas
peper - zout
extra: siffon – papieren bekertjes – sponsje om de kleurstof te deppen – spuitzak – mixer – uitsteekring – croquemonsieur-machine

Bereiden:

Trek de kataifi-sliertjes uit elkaar en bak hiervan 4 vogelnestjes in de friteuse op 180°C.

Breng een grote kookpot water aan de kook. Kook hierin al de kwarteleieren en 6 scharreleieren. De kwarteleieren mogen 5 minuten in het water en de scharreleieren 10 minuten.

Maak de sponscake van parmezaanse kaas. Meng de bloem met het parmezaanpoeder, eidooiers en eiwitten door elkaar. Giet het beslag door een zeef en meng er de olijfolie door.

Doe het beslag in een siffon en spuit hiermee de papieren bekertjes halfvol. Zet 30 seconden in de magnetron zodat het beslag een cakeje wordt. Haal de sponscakejes uit de papieren bekertjes.

Pel de eieren. Zet met de bruine kleurstof en met behulp van een sponsje spikkels op de kwarteleieren. Snijd de twee uiteinden van de scharreleieren en haal het eigeel eruit.

Maak de eiercrème. Meng hiervoor in de mixer 5 eidooiers (die je net uit de hardgekookte eieren haalde) met de boter en de mayonaise. Breng op smaak met een snuifje currypoeder, peper en zout en lepel over in een spuitzak.

Vul de uitgeholde eitjes met de eiercrème en versier met een plakje radijs, tomaat, groene kruiden, …

Maak de tosti’s. Steek het brood en de kaas uit en maak er torentjes van. Begin met een rondje brood, leg hierop een rondje kaas en herhaal dit zodat elk torentje 2 rondjes kaas en 2 rondjes brood heeft. Bak goudbruin in een croquemonsieur- machine.

Bak ondertussen een spiegelei met de rest van de eieren. Steek de dooier uit het spiegelei en leg bovenop de tosti’s.

Werk af:

Beleg de nestjes met de sponscake en leg hierop de gevulde eitjes, de beschilderde kwarteleieren en de tosti’s.

Uit het boek "Smossen mag! "

In Smossen Mag! laat sterrenchef Roger van Damme zien hoe mama’s, papa’s, oma’s en opa’s in de keuken aan de slag kunnen met de kids. Dit boek laat je met veel fantasie en humor op kindermaat zien hoe koken eenvoudig anders kan. Nog lekkerder, nog mooier.

Je leert originele gerechten klaarmaken die zowel door kinderen als volwassenen op een luide ‘Njammie!’ zullen worden onthaald. De foto’s laten je in één oogopslag zien wat je nodig hebt en wat je moet doen. In dit boek vind je bovendien massa’s handige tips. Het zijn geheimen die sterrenchef Roger alleen met jou deelt.

Kijk zeker naar de lijst met handig keukengerei voor je begint te koken. En vergeet ook niet te neuzen in de Smossen Mag!-wijsneuzenlijst, of de Smossen Mag!-test te doen op het einde van dit boek.


Lees meer over Smossen mag!

Inspiratie & blog