Lemon bars

Een recept van Julie Van den Driesschen
Foto: Roos Mestdagh ©

Win foodbonnen voor het culinaire festival 'Gent Smaakt'

Win foodbonnen voor het culinaire festival 'Gent Smaakt'

Ingrediënten

stuk stuks Even geduld...
300 gr tarwebloem
200 gr boter
bloemsuiker

Bereiden:

Maak eerst het korstdeeg. Doe de tarwebloem, de boter, de fijne kristalsuiker en de zeste van citroen in een kom en meng met je vingers door elkaar tot je een soort broodkruim krijgt. Blijf iets langer verder kneden dan gewoon zanddeeg tot je grotere stukken hebt die aan elkaar blijven kleven. 

Neem een vierkante bakvorm (20 op 20 cm) en doe het korstdeeg erin (het is normaal dat het nog geen samenhangend deeg is). Duw goed aan met je vingertoppen tot het mooi in de vorm zit. Bak het korstdeeg 25 minuten in een voorverwarmde oven van 160° graden (hetelucht).

Terwijl de koekjesbodem aan het bakken is, maak je de citroenvulling. Doe de kristalsuiker, de tarwebloem, de eieren, het vers citroensap en de zeste van citroen in een kom. Meng alles met een garde goed door elkaar tot een gladde massa.

Zodra de koekjesbodem gebakken is, open de oven en schuif de rooster naar je toe. Giet de citroenvulling rechtstreeks in de oven over de warme koekjesbodem. Schuif je rooster voorzichtig terug en bak het geheel nogmaals 25 minuten in de voorverwarmde oven van 160° graden. 

Haal de lemon bars uit de oven en laat afkoelen op kamertemperatuur. Laat vervolgens nogmaals minstens drie uur afkoelen in de koelkast alvorens aan te snijden en te serveren. Deze stap is zeer belangrijk om de juiste consistentie te krijgen voor de lemon curd.

Snijd met een scherp mes vierkantjes van ongeveer 4 op 4 cm. Bestrooi met bloemsuiker. 

Inspiratie & blog