Kippenoesters met sherrysaus en puree

Een recept van Dave De Belder, zoals gezien in De Garde van Gert

Creëer onvergetelijke, gezellige momenten rond de tafel met het nieuwe njam!-boek

Creëer onvergetelijke, gezellige momenten rond de tafel met het nieuwe njam!-boek

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
250 gr aardappelen
1 scheutje room
200 gr kippenvleugels
1 ui, fijngesnipperd
1 wortel, fijngehakt
2 stengels selder, fijngehakt
enkele takjes rozemarijn
enkele blaadjes laurier
enkele takjes tijm
0,5 blokje kippenbouillon
2 uien, fijngesnipperd
200 ml sherry
200 gr kippenoesters
1 el geroosterde hazelnoten
zout - peper - nootmuskaat
arachideolie - boter

Bereiden:

Schil de aardappelen, snijd ze in blokjes en kook ze gaar in gezouten water. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met een klontje boter, een scheutje room, peper, zout en nootmuskaat er bij.

Maak nu een kippenbouillon. Hak de kippenvleugels in stukken. Bak ze op een hoog vuur goudbruin in een scheutje arachideolie. Voeg vervolgens de fijngehakte groentjes, de rozemarijn, de tijm en de laurier toe. Breng op smaak met een snuifje zout en een half blokje kippenbouillon. Zet net onder met water en laat 15 minuten inkoken.

Maak ondertussen de sherrysaus. Doe de fijngesnipperde uien samen met de sherry in een pot en breng aan de kook. Laat reduceren.

Zeef de kippenbouillon en voeg deze bij de sherry-reductie. Voeg nog een extra scheutje sherry en peper van de molen toe. Laat opnieuw reduceren.

Verhit opnieuw een pan met een scheutje olie op het vuur. Bak de kippenoesters goudbruin en krokant. Giet het vet af en doe de kippenoesters opnieuw in de pan. Zeef de sherry-reductie en voeg deze bij de kippenoesters. Monteer de saus op met een klein klontje boter.

Serveren:

Schep een lepel van de puree op een bord. Schik de kippenoesters er mooi bovenop en lepel de sherrysaus er over. Werk af met enkele geroosterde hazelnoten.

Inspiratie & blog