Kip met frietjes en appelbolletjes met karamel

Een recept van Roger van Damme, zoals gezien in Smossen mag
Foto: Frank Croes ©

Ontdek samen met Lynn, Tess & Maud culinaire hotspots in Vlaanderen

Ontdek samen met Lynn, Tess & Maud culinaire hotspots in Vlaanderen

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
12 grote frietaardappelen
3 eidooiers
3 cl azijn
1 tl mosterd
3 dl arachideolie (of zonnebloemolie)
citroensap
mespuntje currypoeder
peper - zout
4 piepkuikens
2 citroenen
4 teentjes knoflook
verse rozemarijn
verse tijm
kipkruiden - currypoeder - kurkuma
2 appelen
100 gr water
150 gr suiker
50 gr boter
100 gr room
0,5 citroen, het sap

Bereiden:

Schil de aardappelen. Snij ze in frietjes van ongeveer 1 cm dik. Zorg ervoor dat ze allemaal ongeveer even groot zijn. Was de frietjes en droog ze vervolgens goed af met een schone handdoek. Bak de frietjes in een frituurpan van 160 graden gedurende 4 à 8 minuten. Kap de frietjes in een schaal of kom met keukenpapier en laat ze een half uur uitzweten. 

Maak de mayonaise

Klop drie eierdooiers los, voeg 3 cl azijn en een klein lepeltje mosterd toe. Giet vervolgens rustig de olie erbij en blijf voldoende kloppen. Als de mayonaise te vast is, doe er dan nog wat azijn of citroensap bij. Kruid de mayonaise met peper, zout en eventueel een mespuntje currypoeder. 

Braad de kip

Verwarm de oven voor op 220 graden. Stop een stuk citroen, een teentje knofook en wat verse rozemarijn en tijm in het achterste van de kip. Naai vervolgens met naald en draad het achterste van de kip dicht. 

Smeer de kip in met olie, kipkruiden, curry en kurkuma. Zet de kip gedurende 10 minuten in een voorverwarmde oven van 220 graden. Verlaag daarna de temperatuur naar 100 graden en laat de kip nog een 20-tal minuten verderbraden tot ze goudgeel en krokant is. 

Maak de appelbolletjes met karamel

Schil de appels en haal met een ijsschep of een appelboor kleine bolletjes uit de appel. 

Doe het water en de suiker in een pannetje. Als het water verdampt is, wordt de suiker bruin en krijgen we karamel. Doe de boter, de room en wat citroensap erbij. Rol de appelbolletjes door de karamel en serveer ze bij de kip. 

Serveren:

Laat het vet opwarmen tot 190 graden en bak de frietjes nog enkele minuten af tot ze een goudbruine kleur hebben. Serveer ze samen met de kip, de mayonaise en de appelbolletjes met karamel. 

 

Uit het boek "Smossen mag! "

In Smossen Mag! laat sterrenchef Roger van Damme zien hoe mama’s, papa’s, oma’s en opa’s in de keuken aan de slag kunnen met de kids. Dit boek laat je met veel fantasie en humor op kindermaat zien hoe koken eenvoudig anders kan. Nog lekkerder, nog mooier.

Je leert originele gerechten klaarmaken die zowel door kinderen als volwassenen op een luide ‘Njammie!’ zullen worden onthaald. De foto’s laten je in één oogopslag zien wat je nodig hebt en wat je moet doen. In dit boek vind je bovendien massa’s handige tips. Het zijn geheimen die sterrenchef Roger alleen met jou deelt.

Kijk zeker naar de lijst met handig keukengerei voor je begint te koken. En vergeet ook niet te neuzen in de Smossen Mag!-wijsneuzenlijst, of de Smossen Mag!-test te doen op het einde van dit boek.


Lees meer over Smossen mag!

Inspiratie & blog