Kip met frietjes en appelbolletjes met karamel

Kip met frietjes en appelbolletjes met karamel
Een recept van njam! chef Roger van Damme
Ook in njam! boek Smossen mag!
Zoals gezien in tv-programma Smossen mag
Hoeveelheid Ingrediënt
12 grote frietaardappelen
Voor de mayonaise:
3 eidooiers
3 cl azijn
1 tl mosterd
3 dl arachideolie (of zonnebloemolie)
citroensap
mespuntje currypoeder
peper - zout
Voor de kip:
4 piepkuikens
2 citroenen
4 teentjes knoflook
verse rozemarijn
verse tijm
kipkruiden - currypoeder - kurkuma
Voor de appelbolletjes:
2 appelen
100 gr water
150 gr suiker
50 gr boter
100 gr room
0,5 citroen, het sap
Recept afdrukken

Bereiden:

Schil de aardappelen. Snij ze in frietjes van ongeveer 1 cm dik. Zorg ervoor dat ze allemaal ongeveer even groot zijn. Was de frietjes en droog ze vervolgens goed af met een schone handdoek. Bak de frietjes in een frituurpan van 160 graden gedurende 4 à 8 minuten. Kap de frietjes in een schaal of kom met keukenpapier en laat ze een half uur uitzweten. 

Maak de mayonaise

Klop drie eierdooiers los, voeg 3 cl azijn en een klein lepeltje mosterd toe. Giet vervolgens rustig de olie erbij en blijf voldoende kloppen. Als de mayonaise te vast is, doe er dan nog wat azijn of citroensap bij. Kruid de mayonaise met peper, zout en eventueel een mespuntje currypoeder. 

Braad de kip

Verwarm de oven voor op 220 graden. Stop een stuk citroen, een teentje knofook en wat verse rozemarijn en tijm in het achterste van de kip. Naai vervolgens met naald en draad het achterste van de kip dicht. 

Smeer de kip in met olie, kipkruiden, curry en kurkuma. Zet de kip gedurende 10 minuten in een voorverwarmde oven van 220 graden. Verlaag daarna de temperatuur naar 100 graden en laat de kip nog een 20-tal minuten verderbraden tot ze goudgeel en krokant is. 

Maak de appelbolletjes met karamel

Schil de appels en haal met een ijsschep of een appelboor kleine bolletjes uit de appel. 

Doe het water en de suiker in een pannetje. Als het water verdampt is, wordt de suiker bruin en krijgen we karamel. Doe de boter, de room en wat citroensap erbij. Rol de appelbolletjes door de karamel en serveer ze bij de kip. 

Serveren:

Laat het vet opwarmen tot 190 graden en bak de frietjes nog enkele minuten af tot ze een goudbruine kleur hebben. Serveer ze samen met de kip, de mayonaise en de appelbolletjes met karamel.