Kabeljauw in citroen-botersaus met gebakken krieltjes

Een recept van Pieter Declercq
Foto: Roos Mestdagh ©

Doe mee en win een overnachting of citycard voor 48u!

Doe mee en win een overnachting of citycard voor 48u in Gent!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
2 tenen look, gekneusd
2 takjes rozemarijn
4 takjes tijm
1 el gedroogde oregano
peper - zout
olijfolie
50 gr boter
4 el olijfolie
peper - zout
2 el olijfolie
1 sjalot, fijngehakt
1 teen look, fijngehakt
150 ml visfond
4 el room
4 el kappertjes
peper - zout - Piment d'Espelette
enkele plukjes verse kervel
Piment d'Espelette

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 200°C.

Meng de krieltjes met een flinke scheut olijfolie. Verdeel ze over een ovenplaat bekleed met bakpapier. Voeg de look, de rozemarijn en de tijm toe. Kruid met oregano, peper en zout. Bak de krieltjes 30 minuten in de oven of tot ze gaar zijn. Roer ze om de 10 minuten eens om.

Verhit in een antikleefpan de olijfolie en de boter. Bak er de moten vis in gedurende 2 à 3 aan één kant een draai ze vervolgens voorzichtig om met een spatel. Bak ze aan de andere zijde opnieuw 2 à 3 minuten en lepel regelmatig de boter over de vis. Leg de moten vis daarna in een ovenschaal. Leg op elke moot een schijfje citroen. Stop ze net voor serveren nog een 5-tal minuten in de oven.

Maak ondertussen de saus. Verhit de olijfolie in een steelpan op het vuur en bak er de sjalot en de look in aan. Voeg, wanneer de sjalot glazig is, de fond toe. Laat inkoken tot de helft. Zet daarna het vuur zachter en voeg de room toe. Roer er nu met de klopper de klontjes boter onder. Zeef de saus en kruid ze met peper, zout, een snuifje piment d’espelette en zeste van citroen. Voeg de kappertjes toe.

Serveren:

Serveer een moot vis met de gebakken aardappelen en de saus. Werk af met een beetje verse kervel, citroen en piment d’espelette.

Inspiratie & blog