Halloweenbroodjes met pompoen

Een recept van Julius Persoone, zoals gezien in In de mix 5
Foto: Kaat Bosch ©

Proef mee van onze recepten boordevol goeie ingrediënten en veel smaak, om je vol energie aan het nieuwe jaar te laten starten

Proef mee van onze recepten boordevol goeie ingrediënten en veel smaak, om je vol energie aan het nieuwe jaar te laten starten

Ingrediënten

broodje broodjes Even geduld...
1 butternut pompoen
300 gr lauw water
1 tl kaneel
1 tl kurkuma
1 el suiker
580 gr Niamh Crunchy Gold broodmix
100 ml ahornsiroop
100 ml melk
4 kaneelstokjes
olijfolie

Bereiden:

Wikkel de butternut pompoen in zilverpapier en rooster deze één uur in de oven op 180 graden. Zorg ervoor dat de pompoen goed gaar en zacht is vanbinnen. Lepel het gare vruchtvlees uit de pompoen. 

Neem een hoge beker en giet daarin de helft van het water, samen met vier eetlepels van het vruchtvlees van de butternut, kaneel, kurkuma en suiker. Mix het geheel glad met een staafmixer. Neem een mengkom en doe er de broodmix en de andere helft van het water in. Voeg de gemixte pompoencrème toe en kneed daarna het geheel zo’n 10 minuten met de keukenrobot of 20 minuten met de hand tot een stevig deeg. Leg het deeg in een kom met daarover een vochtige handdoek en zorg ervoor dat de handdoek het deeg lichtjes raakt. Laat 30 minuten rijzen. 

Snijd touwtjes van ongeveer 40 centimeter lang, je hebt 6 touwtjes nodig per broodje. Leg de touwtjes in een kommetje en overgiet met olijfolie. De olijfolie zorgt ervoor dat de touwtjes niet gaan plakken aan het deeg. Zet even aan de kant. 

Maak, als het deeg is gerezen is, er bolletjes van 125 gram van. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. 

Leg in een soort kruismotief 3 touwtjes op je werkblad en leg hierop een deegbolletje. Strik  de touwtjes bovenaan dicht en maak een soort van cadeautje. Trek de touwtjes lichtjes aan, maar niet te hard, zodat je niet helemaal door het deeg snijdt. Leg een vochtige handdoek over de broodjes en laat ze nog eens 40 à 60 minuten rijzen. 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem een kommetje en doe hierin de melk en de ahornsiroop. Strijk met een borsteltje een dun laagje op de broodjes. Bak de broodjes af in de oven op 180 graden gedurende 25 minuten. 

Haal de broodjes, als ze mooi gebakken zijn, uit de oven en verwijder met een schaar de touwtjes. Snijd de kaneelstokken in de helft. Duw de halve kaneelstokjes in het midden van de broodjes als afwerking. 

Met dank aan

Niamh

Inspiratie & blog