Gnocchi met basilicum, romanesco en algenboter

Een recept van Philippe Van den Bulck

Ga mee op culinaire ontdekkingstocht

Ga mee op culinaire ontdekkingstocht

Ingrediënten

personen personen Even geduld...
1 kleine romanesco-kool
500 gr bloemig kokende aardappelen (niet geschild)
1 bussel basilicum (+/- 100 gr)
2 eidooiers van een groot ei
120 gr pastabloem + wat extra om werkblad te bestuiven
vers geraspte nootmuskaat
80 gr algenboter
peper en zout

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 200°C en gaar de ongeschilde aardappelen in ongeveer 30 à 40 minuten, afhankelijk van de grootte. Snijd de romanesco-kool in kleine roosjes en blancheer ze ongeveer 3 minuten in kokend, gezouten water, verfris onmiddelijk in ijswater na het blancheren.

Pluk de basilicumblaadjes en stamp ze tot een pasta in een vijzel of pureer ze met een staafmixer. Meng de eidooiers door de basilicumpuree. Neem de aardappelen uit de oven wanneer ze gaar zijn. Je kan dit gemakkelijk controleren door er met een mesje in te prikken. Pel de aardappelen wanneer ze nog heet zijn en prak ze fijn met een pureestamper of haal ze door een roerzeef. Kruid de aardappelen met peper, zout en nootmuskaat en strooi er de bloem over. Voeg de basilicumpasta toe en meng alles tot een niet-kleverig deeg (voeg wat extra bloem toe wanneer dat nodig zou zijn). 

Bestuif het werkblad met bloem en verdeel het aardappeldeeg in 4 gelijke porties. Rol elke schijf deeg uit tot een lange worst en bestuif met weinig bloem. Snijd de deegworst in gelijke stukjes van 2 cm. Rol ze lichtjes over een vork of een gnocchiplankje en leg de gnocchi van elkaar af op een met bloem bestoven schaal. Breng ruime hoeveelheid gezouten water aan de kook en zet het vuur wat lager zodat het water rond het kookpunt schommelt. Laat de gnocchi in kleine hoeveelheden voorzichtig in het water vallen. De gnocchi zijn gaar wanneer ze komen bovendrijven.

Schep de gnocchi uit het water en laat ze afkoelen op een ingeoliede schotel. Laat de helft van de algenboter en 2 eetlepels water zachtjes uitsmelten in een grote antikleefpan. Laat hierin op een laag vuur de romanesco-roosjes opwarmen, voeg de gnocchi toe en warm alles zachtjes op in de pan. Breng op smaak met vers gemalen peper en voeg de rest van de algenboter toe. Verdeel alles over de borden wanneer de boter volledig gesmolten is. 

Je kan de romanesco-kool ook vervangen door broccoli of gewone groene bloemkool.

Inspiratie & blog