Gevulde andijvierolletjes met champignon 'gehakt' en sesammayonaise

Een recept van Philippe Van den Bulck

Doe mee en win een overnachting of citycard voor 48u!

Doe mee en win een overnachting of citycard voor 48u in Gent!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
1 mooie andijviekrop
500 g bruine champignons
2 à 3 el broodkruim
1 teentje knoflook
2 sjalotten
2 takjes platte peterselie (fijngesnipperd)
1 ei
1 el sesampasta
2 el sesamzaad
0,5 el mierikswortel
1 dl neutrale olie
1 el sesamolie
2 el wijnazijn
2 el sesamzaad (licht geroosterd)
enkele druppels sesamolie
enkele partjes limoen

Bereiden:

Haal minstens 8 van de buitenste bladeren van de andijvie en spoel grondig in koud water. Breng een ruime pan gezouten water aan de kook en blancheer de bladeren ongeveer 1 min. in het kokende water. Verfris onmiddellijk in ijswater en laat de bladeren goed drogen op een keukendoek

Maak de champignons schoon met een borsteltje en hak ze fijn in de food processor.

Snipper de knoflook en de sjalot heel fijn en stoof glazig in een ruime pan. Voeg de champignons toe en laat alles 5 min. bakken op een middelhoog vuur tot het meeste vocht verdampt is. Doe de champignonmengeling in een schaal en meng er de eierdooiers, het broodkruim, de fijngesnipperde platte peterselie en de koriander onder tot een vrij vaste mengeling. Voeg indien te vochtig wat meer broodkruim toe. Breng op smaak met peper en zout.

Leg de andijviebladeren met de bladpunt naar beneden gericht op het werkblad, schep een flinke eetlepel van het champignongehakt op het blad en vouw de bladpunt erover heen. Vouw de zijkanten naar binnen toe en rol verder op om stevige pakketjes te bekomen. Schik de andijvierolletjes in een geoliede ovenschaal.

Doe de mierikswortel, sesampasta, sesamolie, wijnazijn en de neutrale olie in een mixbeker. Breek er het ei bij en zet de mixerstaaf op de bodem van de beker. Haal de mixer al mixend, langzaam naar boven zodat er zich een romige mayonaise vormt.

Verwarm de oven voor op 180° en gaar de andijvierolletjes in 15 min. in de oven

Serveren:

Serveer de andijvierolletjes met de sesammayonaise en besprenkel ze met wat geroosterde sesamzaad en sesamolie. Serveer er enkele partjes limoen en wat takjes koriander bij. 

Inspiratie & blog