Gemarineerde zeebaars met granaatappel

Een recept van Jan Buytaert

Win een special package voor 'Antwerpen Proeft'

Win een special package voor 'Antwerpen Proeft'

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
4 zeebaarsfilets, ontveld en schoongemaakt van +- 125 gr elk
2 el olijfolie om de schotel in te oliën
1 rijpe granaatappel
1 limoen
4 kleine, rode sjalotten
0,25 l heel fijne olijfolie
0,17 l heel goede oude rode wijnazijn
1 kl mosterdzaadjes
2 kl grof zeezout
zwarte peper
enkele takjes verse koriander
enkele takjes verse basilicum

Bereiden: 

Verwijder met een vistangetje alle graatjes uit de zeebaarsfilets.

Snijd het binnenvlies aan de buikzijde weg. Verdeel de filets in schuine plakjes van ongeveer ½ cm dik. Leg deze plakjes open in een geoliede schotel. Snijd de granaatappel in twee. Haal er met een mespunt de pitten uit en strooi ze over de vis.

Rasp de groene schil van een limoen. Verdeel de gepelde sjalot in fijne ringetjes. Strooi de geraspte limoenschillen en sjalotringen over de vis.

 Doe de olijfolie, de wijnazijn en de mosterdzaadjes in een diepe kom en mix tot een mooie emulsie met de staafmixer. Lepel deze vinaigrette over de vis tot hij net onderstaat.

Kruid af met grof zeezout en zwarte peper van de molen.

Dek de schotel af met plasticfolie en zet deze voor minstens 12 uur in de koelkast. 

Serveren:

Schik de vis goed uitgespreid op koude borden. Lepel er de marinade over. Strooi er nog wat grof gehakte koriander en basilicumblaadjes over alvorens op tafel te zetten.

Biertip van Jan:

Sezoens met zeebaars.
Het smakelijke vet van de rauwe baars, de pittige insteek van de granaatappeldressing en de koriander en hetbasilicum vinden het nodige weerwerk in de zachte mout, het briochesmaakje en het zweempje citrus van dezeperfect gelukte Saison.

Uit het boek "Bier zkt vis"

In dit boek trekt Njam-chef Jan Buytaert met een uitgelezen bierpakket naar onze Belgische kust. In de vismijn selecteert hij er Noordzeevissen en schaaldieren bij waarmee hij 38 schitterende gerechten maakt, elk in combinatie met een bier.

Het werd een wonderlijke reis door zilte smaken en hopachtige aroma’s. Want bier en vis combineren wonderwel. Zelfs als er in de bereiding zelf geen bier wordt gebruikt. Vis komt goed tot zijn recht met blonde bieren van hoge gisting, zoals een tripel bij zeebaars of een sterk gehopt bier bij schartong. Of een witbier met lambiek, het Belgische oerbier bij uitstek, bij Noordzeekrab. Ook bruin bier zul je bij deze gerechten vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een donkere trappist bij griet? Of een stout met pladijs?

Al deze bijzondere bieren en hun brouwers komen hier uitgebreid aan bod. Bij elk gerecht vertelt Jan Buytaert bovendien waarom dat zo goed met het bier samengaat.

Lees meer over Bier zkt vis

Inspiratie & blog