Gegrilde tong

Gegrilde tong
Een recept van njam! chef Roger van Damme
Ook in njam! boek De Gastentafel
Zoals gezien in tv-programma De Gastentafel
Hoeveelheid Ingrediënt
4 tongen
150 gr bloemkool
1 stengel lente-ui
150 gr broccoli
100 gr sugarsnaps
150 gr gekleurde wortelen
100 gr kerstomaatjes
300 gr gnocchi
150 gr cantharellen
0,5 citroen, het sap
gemengde sla
peterselie, fijngehakt
peper - zout
olijfolie - boter
Recept afdrukken

Bereiden:

Zet een grillpan op het vuur en laat deze goed heet worden. Grill vervolgens één voor één de tongen, ingesmeerd met een beetje olijfolie, aan één kant. Leg de tongen op een bakplaat en zet even aan de kant.

Neem een kookpot, vul met water en doe er een snuifje zeezout in. Breng aan de kook. Blancheer één voor één de bloemkool, lente-ui, broccoli, sugarsnaps en de gekleurde wortelen. Laat ze allemaal schrikken in koud water en doe ze in aluminium bakjes.

Doe de kerstomaatjes ook in een aluminium bakje. Besprenkel ze met olijfolie en zet ze gedurende 25 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.

Kook de gnocchi in gezouten water met een flinke scheut olijfolie erbij. Haal ze er weer uit wanneer ze boven komen drijven. Spoel af met koud water.

Laat de tongen gedurende 8 minuten garen in een voorverwarmde oven van 180 graden. Zet ook de bakjes met groentjes erbij zodat deze terug warm kunnen worden. Doe in ieder bakje een extra klontje boter.

Zet een pan met boter op het vuur om de gnocchi kort aan te bakken, voeg wat fijngehakte peterselie toe. Doe hetzelfde voor de cantharellen maar dan met olijfolie. Kruid met peper en zout.

Laat een flinke klont boter smelten. Voeg er wat fijngehakte peterselie en het sap van een halve citroen aan toe. Giet over de tongen.

Serveren:

Dresseer de tongen op de borden. Leg de gnocchi, wat grijze garnalen en de groentjes bovenop de vis. Werk af met gemengde sla en nog wat extra citroenboter.

Beoordeling