Gegratineerde griet met witloof in ham

Een recept van Jan Buytaert

Ontdek samen met Lynn, Tess & Maud culinaire hotspots in Vlaanderen

Ontdek samen met Lynn, Tess & Maud culinaire hotspots in Vlaanderen

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
4 kleine stronkjes witloof
1 klontje boter
0,5 citroen, het sap
4 plakken magere, gekookte ham
4 lange repen grietbotfilet zonder vel van +- 100 gr elk
2 dl room
0,5 dl melk
100 gr geraspte kaas
1 eierdooier
peper - zout - nootmuskaat

Bereiden:

Maak het witloof schoon. Stoof het onder een deksel in zowat 8 minuten gaar in het klontje boter en het sap van de ½ citroen. Laat het witloof daarna goed uitlekken in een vergiet.

Vouw de ham dubbel en rol in elke plak een grietbotfilet en een stronk witloof. Schik de stronken in een lichtjes beboterde ovenschaal.

Kook de room en de melk samen kort even op, meng er de helft van de kaas door en klop er de eierdooier door. Kruid af met peper, zout en een klein beetje nootmuskaat. Lepel de saus over het witloof en strooi er de andere helft van de kaas over.

Serveren:

Zet de oven op grillstand. Schuif de schaal in de warme oven en laat de ingrediënten zo’n 10 minuten kleuren.

Biertip van Jan:

Achel Blond heeft die nerveuze hogegistingssmaak die eigen is aan elk blond trappistenbier en waar elke groupie voor valt. Een pairing met zulke bieren bedenken is geen opdracht maar een genoegen. Hier geven het discreet alcoholtoetsje en de jonge hop een niet te verbeteren antwoord op de volle smaak van de griet en de welkome bitterheid van het witloof.

Uit het boek "Bier zkt vis"

In dit boek trekt Njam-chef Jan Buytaert met een uitgelezen bierpakket naar onze Belgische kust. In de vismijn selecteert hij er Noordzeevissen en schaaldieren bij waarmee hij 38 schitterende gerechten maakt, elk in combinatie met een bier.

Het werd een wonderlijke reis door zilte smaken en hopachtige aroma’s. Want bier en vis combineren wonderwel. Zelfs als er in de bereiding zelf geen bier wordt gebruikt. Vis komt goed tot zijn recht met blonde bieren van hoge gisting, zoals een tripel bij zeebaars of een sterk gehopt bier bij schartong. Of een witbier met lambiek, het Belgische oerbier bij uitstek, bij Noordzeekrab. Ook bruin bier zul je bij deze gerechten vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een donkere trappist bij griet? Of een stout met pladijs?

Al deze bijzondere bieren en hun brouwers komen hier uitgebreid aan bod. Bij elk gerecht vertelt Jan Buytaert bovendien waarom dat zo goed met het bier samengaat.

Lees meer over Bier zkt vis

Inspiratie & blog