Gebraden wilde patrijs met groene kool

Een recept van Johan Segers
Foto: Roos Mestdagh ©

Ga op culinaire ontdekking tijdens 'Gent Smaakt'!

Ga op culinaire ontdekking tijdens 'Gent Smaakt'!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
0,5 groene kool
400 gr aardappelen
4 wilde patrijzen
4 fijne plakjes spek, in stukjes
4 sneden toastbrood
peper - zout - nootmuskaat
boter

Bereiden:

Snijd de groene kool in fijne repen. Blancheer ze beetgaar in gezouten kokend water. Giet ze af, spoel ze onder koud stromend water en laat uitlekken. Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Giet af. 

Kruid de patrijzen royaal met peper en zout. Bak ze mooi goudbruin in een flinke klont boter, voeg de stukjes spek toe en zet ze gedurende acht minuten in een voorverwarmde oven op 180°C. Overgiet regelmatig met het braadvocht. Haal de patrijzen uit de pan en laat ze aan de kant van het fornuis rusten.

Doe de helft van de braadjus van de patrijzen in een pan en zet opzij. Doe bij de overgebleven helft de gare groene kool, stoof even aan en meng de gekookte aardappelen erdoor. Stamp fijn en kruid met peper, zout en nootmuskaat.

Haal de korsten van de sneetjes brood en snijd het in V-vorm. Bak de boterhammen kort in de resterende braadjus. Haal ze uit pan en zeef de braadjus. Kruid nog met peper en zout en voeg een extra klontje boter toe.

Verdeel de stoemp over borden, versnijd de patrijzen en leg ze erbij. Werk af met de toast en het spek en schep er wat van de braadjus over.

Inspiratie & blog