Fricasse met niertjes en gebakken aardappelen

Fricasse met niertjes en gebakken aardappelen
Een recept van njam! chef Johan Segers
Ook in njam! boek Tot op het bot: het varken
Zoals gezien in tv-programma Tot op het bot: Het Varken
Hoeveelheid Ingrediënt
750 g spiering
400 g varkensniertjes
2 grote ajuinen, in stukken
6 el varkensreuzel of smout
3 laurierblaadjes
3 takjes verse tijm
2 el bloem
50 g varkensbouillon
400 ml water
3 sneetjes witbrood, zonder korst
3 el mosterd
600 g (Charlotte) aardappelen, geschild
Recept afdrukken

Bereiden:

Snijd de niertjes in twee en de spiering in stukken. Doe 2 eetlepels reuzel in een grote pan en laat goed warm worden. Bak de spiering op een hoog vuur aan alle kanten mooi bruin. Breng op smaak met peper en zout. Zet een grote kookpot met stevige bodem op een zacht vuur. Haal het vlees uit de pan en leg het in de kookpot.

Doe 1 eetlepel reuzel in dezelfde pan en warm goed op. Kruid de niertjes met peper en zout, bak goudbruin en doe ze bij de rest van het vlees. Voeg laurier en tijm toe.

Verhit nogmaals 1 eetlepel reuzel in de pan. Kleur de ajuin bruin en doe bij de stoverij. Bestrooi met bloem en roer goed om. Bak het vlees een minuutje op zodat de bloemsmaak verdwijnt. Draai het vuur terug lager en voeg de varkensbouillon en/of water toe zodat het vlees net onderstaat.

Bestrijk het brood met mosterd en leg met de mosterd naar onder bij in de pot. Zet het deksel op de pot en laat 30 minuten zachtjes sudderen. Roer af en toe om.

Schil de aardappelen. Doe de rest van de reuzel in de pan en bak hierin de aardappelen goudbruin. Doe de aardappelen (zonder het vet) bij de stoverij. Roer even door zodat alle aardappelen met saus bedekt zijn. Zet het deksel terug op de pot en laat nog 20 minuten zachtjes verder sudderen.

Beoordeling