Fluweelzachte cacaoflan

Een recept van Dominique Persoone

Wil jij een keukenrobot van KitchenAid winnen? Doe dan nu mee en win!

Wil jij een keukenrobot van KitchenAid winnen? Doe dan nu mee en win!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
220 g kristalsuiker
6 cl water
5 dl volle melk
50 g cacaopoeder
1 vanillestokje
4 eieren

Bereiden:

Verhit 100 g suiker en 3 cl water tot je een mooie goudbruine karamel krijgt. Blus de karamel met de rest van het water. Roer goed en laat afkoelen.

Breng de melk, het cacaopoeder en het doormidden gesneden vanillestokje aan de kook.

Klop de eieren en de resterende 120 g suiker wit. Verwijder het vanillestokje uit de melk. Voeg de kokende melk langzaam en goed roerend bij het eierbeslag. Laat even rusten.

Neem vuurvaste glazen potjes. Vul deze voor 1 cm met de karamelsaus. Giet het flanmengsel op de karamelsaus tot aan de rand van het potje. Doe dit voorzichtig, want het flanmengsel mag zich niet mengen met de karamelsaus.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Zet de potjes in een vuurvaste schotel en vul de schotel voor 3 cm met water, zodat je een bain-marie krijgt. Bak de flan af in de warme oven gedurende 35 minuten.

Controleer de gaartijd van de flan met een brochettestokje. Als er geen resten meer aan het stokje kleven, dan is de flan klaar.

Serveren:

Laat afkoelen in de glaasjes. Serveer ze zo of stort ze uit op een bordje.

Foto: Jean-Pierre Gabriel

Uit het boek "SHOCK-O-LATIER"

Dit is het eerste receptenboek van Dominique Persoone. Met 45 originele recepten voor chocoladeadepten en alle zoetekauwen.

In dit boek verklapt Dominique chocoladebereidingen die gelukkig maken. Hij leert je onder meer hoe je zelf de lekkerste chocoladepasta maakt, de verleidelijkste chocoladesnoepjes, je eigen huisbereide frisco’s, grootmoeders truffels of chocolademousse waarvan je het potje gegarandeerd uitlikt. Ook klassiekers zoals brownies, florentines, madeleintjes en tarte tatin zet Dominique naar zijn hand.

Dominique Persoone is echter ook een chocolatier met een hoog rock-’n-rollgehalte, die furore maakte met nooit geziene smaken en smaakcombinaties. Maar ook met grappige chocoladebereidingen. Zo vind je in dit boek recepten om onder meer chocolade lippenstift te maken, massagecrème van chocolade, koekiemonsters, eetbare chocoladeverf, black boobies, een chocolade potlood en zelfs… de lekkerste chocoladekak ter wereld. Vooral kinderen zullen dit heel plezierig vinden.

Alle recepten worden stap voor stap uitgelegd en vergen weinig kookervaring. Iedereen kan het! Je hebt er ook geen uitgebreide keukenapparatuur voor nodig. Het gaat om het plezier van het maken en nog meer om het plezier van het eten.

Met dit boek zul je helemaal niet meer van chocolade kunnen afblijven!

  • Titel: SHOCK-O-LATIER
  • Uitvoering: Hard Cover
  • Afmetingen: 203x270mm
  • ISBN: 978-90-5916-807-7
  • Pagina's: 160
  • Fotografie: Jean-Pierre Gabriel en Koen Bauters
Lees meer over SHOCK-O-LATIER

Inspiratie & blog