Donburi met vis en Japanse omelet

Uit het boek Sushi & Ceviche
Foto: Carrie Solomon ©

Klaar voor een culinaire smaakexplosie?

Klaar voor een culinaire smaakexplosie?

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
3 eieren
1 el sesamolie
2 tl suiker
0,5 tl zout
1 el plantaardige olie
375 gr zilvervliesrijst
900 ml kokend water
75 ml rijstazijn
2 el suiker
1 tl zout
240 gr rauwe forel of tonijn
1 handvol koriander
0,5 bussel lente-ui, fijngehakt
1 tl sesamzaad
0,25 komkommer, in staafjes
ingelegde gember

Bereiden:

Maak de Japanse omelet: 

Klop de eieren en voeg de andere ingrediënten, behalve de plantaardige olie, toe. Verwarm een kleine koekenpan met de plantaardige olie op vrij hoog vuur. Schenk de geklopte eieren in de pan – ze beginnen zachtjes te borrelen. Schuif de omelet met een spatel naar het midden van de pan. Houd de pan een beetje scheef, zodat het vloeibare beslag naar de buitenkant stroomt. Roer de eieren niet door elkaar!

Herhaal deze handeling tot het beslag niet meer naar de buitenkant vloeit (maar het mag ook weer niet helemaal gestold zijn). Zet het vuur uit en rol de omelet van de ene naar de andere kant in de pan. Laat de omelet op een snijplank glijden en laat hem 15 minuten afkoelen.

Maak de rijst: 

Spoel de rijst meerdere keren in koud water tot het water helder is. Schep de rijst in een pan. Schenk kokend water erbij en dek de pan af. Kook de rijst 5 min. Zet het vuur lager en kook de rijst nog 15 min. Verwarm in een steelpan de azijn met de suiker en het zout. Laat dit mengsel 10 minuten afkoelen en roer het daarna door de rijst. Verdeel de rijst over een groot bord zodat hij sneller afkoelt. 

Serveren:

Snijd de forel in plakken van 2x4 cm. Verdeel de rijst over vier kommen. Snijd de Japanse omelet in plakjes van 2 cm breed en verdeel ze samen met de rest van de ingrediënten over de kommen.

Inspiratie & blog