Cupcakes met suikercrème

Een recept van Roger van Damme, zoals gezien in Roger van Damme Bakken

Maak kans op een duoticket voor de spektakel-musical 14-18

Maak kans op een duoticket voor de spektakel-musical 14-18

Ingrediënten

stuk stuks Even geduld...
200 g bloem
90 g water
110 g soja-olie
90 g suiker
2 eieren
1 snuifje zout
11 g bakpoeder
1 handje blauwe bessen
1 handje rozijnen
1 handje rode besjes
100 g poedersuiker
50 g boter
50 g mascarpone
eventueel een druppeltje eetbare kleurstof
voor de afwerking: marsepein, gesmolten chocolade, smarties, ...
extra: papieren cupcakevormpjes

Bereiden:

Maak het beslag:

Verwarm de oven voor op 170°C. Meng alle ingrediënten tot een glad beslag en schep het fruit eronder. Doe het beslag in een spuitzak en verdeel over de vormpjes. Zet de cupcakes 15-20 min in de oven.

Maak de suikercrème:

Meng de poedersuiker, de boter en de mascarpone en klop luchtig op. Zo maak je een witte suikercrème. Deze kan je ook eventueel een kleurtje geven met een druppeltje eetbare kleurstof.

Werk af:

Doe de suikercrème in een spuitzak en spuit dotjes op de cakejes. Gebruik hiervoor een klein spuitmondje. Je kan verder nog versieren met marsepein, smarties, gesmolten chocolade ...

Tip:

Je kan de cupcakes nadat ze afgekoeld zijn, bestrijken met een dun laagje glazuur. Breng hiervoor 550 ml water aan de kook, giet op 350 g poedersuiker en roer goed door.

Uit het boek "Bakken met Roger van Damme"

Verras je vrienden en huisgenoten met lekkere sandwiches, roomboter croissants of echt Frans stokbrood, met krakend verse koffiekoeken, eclairs of frangipanetaartjes waar zelfs een bakker jaloers op wordt. Bak je eigen vieruurtje met speculaaskoekjes, amandelkrullen, madeleintjes en rotsjes. Word de bakkampioen van je wijk met de chocoladetaart van Roger, oma’s appeltaart, een vederlichte kaastaart of aardbeienbavarois.

Met dit bakboek van Roger van Damme kan het gewoon niet meer mislukken. Alle recepten komen rechtstreeks uit het tv-programma ‘Bakken’ van njam! De instructies zijn helder en duidelijk en zowel geschikt voor de absolute leek als voor het geoefende bakwonder. Bij elk recept geeft Roger bovendien diverse tips voor een perfect resultaat.

Voor de recepten liet Roger zich inspireren door een meer dan 120 jaar oud receptenboekje van zijn overgrootvader Hubert. Die was de allereerste van een generatie bakkers in de familie van Damme. Voor dit boek selecteerde Roger van Damme meer dan 35 klassieke bereidingen van brood, taart en gebak. Ze zijn onderverdeeld in vijf bakmomenten: ontbijt, picknick, vieruurtje, feest en koekjes bakken. Roger zet ze naar zijn hand en geeft er zijn persoonlijke toets aan.

  • Titel: Bakken met Roger van Damme
  • Uitvoering: Hard Cover
  • ISBN: 978-90-5916799-5
  • Pagina's: 192
  • Fotografie: Frank Croes
  • Redacteur: Marc Declercq
Lees meer over Bakken met Roger van Damme

Inspiratie & blog