Clafoutis met krieken en een espuma van kriekenbier

Een recept van Roger van Damme, zoals gezien in Roger van Damme Desserts
Foto: Frank Croes ©

Ontdek Azië op het Amazing Asia Festival in Antwerpen

Ontdek Azië op het Amazing Asia Festival in Antwerpen

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
25 g bloem
5 eieren
100 g room
50 g melk
50 g plattekaas
100 g suiker
5 g maïzena
85 g gemalen pistache nootjes
85 g poedersuiker
40 kriekjes
500 g kersensap
1 scheutje amandelmelk
350 g suiker
2 tl sinaasappel zeste
2 tl citroen zeste
1 gebroken kaneelstokje
2 kruidnagels
125 g kriekenbier
1 geweekt gelatineblaadje
75 g suiker
75 g water
500 g kersensap
1 geweekt blaadje gelatine
25 kriekjes
10 blaadjes verse munt
1 spuitzak gevuld met plattekaas
extra: bakvorm voor clafoutis
espuma fles

Bereiden:

Maak de clafoutis:

Meng suiker, bloem, poedersuiker, pistachepoeder en maïzena. Giet de melk, room, plattekaas en eieren in de kom van een keukenrobot. Meng de ingrediënten met een platte deeghaak tot een egale massa. Strooi de droge stoffen erbij en laat draaien tot een beslag. Verwarm de oven voorop 180 °C. Vul een klein taartvormpje voor de helft met het beslag. Leg in elk taartje een 6-tal kersen. Schuif de mallen in de oven en bak ze 20 tot 25 minuten.

Maak de bouillon met kriekenbier:

Warm het kersensap met de suiker op een zacht vuur. Voeg de specerijen en zestes toe en werk af met de amandelmelk. Zorg dat de bouillon onder het kookpunt blijft. Los er het uitgeknepen gelatine blaadje in op. Laat dit 10 minuten opstijven en zeef het vervolgens. Laat afkoelen.

Maak de espuma van kersen:

Breng suiker en water aan de kook en laat 3 minuten koken. Zet het vuur uit. Voeg het kersensap en de uitgeknepen gelatine toe. Roer goed door een laat afkoelen. Schenk in de espuma fles. Draai het gas op de fles, schud goed en plaats er een tweede gaspatroon op. Schud met de fles en zet ze een aantal uren in de koelkast.

Serveren:

Leg wat kriekjes op de clafoutis, werk af met enkele blaadjes munt en spuit er dotjes plattekaas tussen. Schenk de koude bouillon in een glas en werk af met de espuma.

Uit het boek "Roger van Damme Desserts"

Het eerste dessertboek van Roger van Damme! Met 31 originele desserts en meer dan 150 praktische tips! In dit boek leer je desserten maken zoals Roger van Damme ze op njam! presenteert. Zelfs een leek kan eraan beginnen. Elk van de desserts bestaat uit een basisbereiding, die stap voor stap wordt uitgelegd, en een aantal extra bereidingen en garnituren.

Met de eenvoudige basisbereidingen tover je 31 heerlijke desserts op tafel. De extra's zijn de kers op de taart. Het gaat om mousses, crèmes, sorbets, sauzen en decoraties waarmee je desserts creëert zoals een toppatissier. Er zijn zeer gemakkelijke extra's bij, maar ook iets meer bewerkelijke. Je kunt ze naar eigen wens en kookkennis toevoegen of weglaten.

Op die manier kan zowel de absolute beginner als de meer gevorderde liefhebber originele en smaakvolle desserts maken met een persoonlijke toets. Dit boek is meer dan een louter receptenboek. Het bevat ook uitgebreide informatie en praktische tips over de gebruikte ingrediënten. Dit is een onmisbaar boek voor wie een passie voor desserts heeft.

  • Titel: Roger van Damme Desserts
  • Uitvoering: Hard Cover
  • Afmetingen: 203 x 270mm
  • ISBN: 987-90-5916-534-2
  • Pagina's: 240
  • Fotografie: Frank Croes
  • Redacteur: Marc Declerq
Lees meer over Roger van Damme Desserts

Inspiratie & blog