Briwat koekjes met amandel

Een recept van Flo Croonenberghs
Foto: Flo Croonenberghs ©

Ontdek samen met Lynn, Tess & Maud culinaire hotspots in Vlaanderen

Ontdek samen met Lynn, Tess & Maud culinaire hotspots in Vlaanderen

Ingrediënten

koekje koekjes Even geduld...
250 gr amandelen
75 gr suiker
1 snuifje zout
1 el bloem
1 el water
1 pak filodeeg
500 ml zonnebloemolie
400 gr honing

Bereiden:

Kook de amandelen gedurende twee minuten in een steelpan met water. Laat ze drogen en voeg nadien de suiker toe. Blend de amandelen en suiker tot een homogene amandelspijs. Voeg de boter, het zout en het oranjebloesemwater toe en kneed het tot een stevige massa. Rol bolletjes van +- 5 gram per stuk van de amandelvulling.

Bereid een bloempapje voor door het water en de bloem met elkaar te mengen. Snijd of knip repen van 5 cm breed uit het filodeeg. Bestrijk de zijkanten telkens met wat gesmolten boter. Leg een bolletje amandelvulling aan het begin van iedere strook en vouw het filodeeg in de vorm van een driehoek op tot aan het einde van de strook. Smeer op het einde telkens wat van het bloempapje om het deeg aan elkaar te doen plakken. 

Verwarm de zonnebloemolie in een pan en bak de briwat koekjes goudbruin aan beide zijden. Schep de koekjes uit de olie en laat ze op keukenpapier uitlekken. Verwarm nu de honing in een steelpannetje en dompel de koekjes hier in onder.  Laat de koekjes uitlekken op een rooster. Strooi wat geschaafde amandelen op de honinglaag alvorens de koekjes te serveren.  

Inspiratie & blog