Bacalao met verse schelvis

Bacalao met verse schelvis
Een recept van njam! chef Jan Buytaert
Ook in njam! boek Bier zkt vis
Hoeveelheid Ingrediënt
4 grote geschilde vastkokende aardappelen
2 el olijfolie
2 zachte rode paprika's
4 gepelde rode uien
10 gepelde lookteentjes
4 rijpe vleestomaten
0,25 l passata
ongeveer 8 kleine rode en gele chilipepertjes
zwarte peper
grof zout
1 el verse rozemarijnblaadjes
1 el verse oreganoblaadjes
4 laurierblaadjes
2 el zwarte olijven
2 el groene olijven
4 dikke sneden schelvis met vel en graag (250 tot 300g elk)
Recept afdrukken

Bereiden:

Schil de aardappelen en snijd ze in grove dobbelstenen. Warm 2 eetlepels olijfolie op in een grote diepe pan. Fruit de aardappelen erin aan en laat ze zachtjes bakken.

Snijd ondertussen ook de paprika in grote stukken, de uien in ringen en de look in schijfjes. Laat deze groenten gedurende ongeveer 10 minuten meestoven met de aardappelen.

Snijd de tomaten in vier en voeg die er, samen met de passata, ook bij.

Snijd de kleine pepertjes overlangs door, schraap er met de punt van een mesje de zaadjes uit en snijd in kleine stukjes. Laat de pepertjes meestoven. Kruid deze groentestoverij af met wat zwarte peper (niet te veel, want de pepertjes zijn ook al pittig), grof zout, verse rozemarijn- en oreganoblaadjes en laurier. Strooi er de zwarte en groene olijven over en leg de stukken vis open (niet op of over elkaar) erop.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Schuif de pan in de warme oven. Haal ze er na ongeveer 6 minuten uit en draai de moten om, zodat beide zijden van de vis in de tomatenjus gelegen hebben. Schuif de vis nog zo’n 5 minuten terug in de oven. Als je het vlees met een lepel van de graat kunt losmaken is het klaar.

Bier-tip van Jan:

Dubbel van Westmalle met schelvis Volkser dan een bacalao kun je het moeilijk bedenken. Rijpe vleestomaten en pepertjes uit een zuiderse tuin, olijven, oregano en rozemarijn en deze kraakverse vis: hier zet je toch gewoon de pan op tafel. De bruine van Westmalle hoort er helemaal bij. Met zijn koffie-, vijgen- en gestoofde pruimenachtergrond heeft hij meer dan power genoeg. Dus zet hier ook maar gewoon de bak onder tafel!

Beoordeling