Bacalao met verse schelvis

Een recept van Jan Buytaert

Proef de zomer

Proef de zomer

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
2 el olijfolie
2 zachte rode paprika's
4 gepelde rode uien
10 gepelde lookteentjes
4 rijpe vleestomaten
0,25 l passata
ongeveer 8 kleine rode en gele chilipepertjes
zwarte peper
grof zout
1 el verse rozemarijnblaadjes
1 el verse oreganoblaadjes
4 laurierblaadjes
2 el zwarte olijven
2 el groene olijven
4 dikke sneden schelvis met vel en graag (250 tot 300g elk)

Bereiden:

Schil de aardappelen en snijd ze in grove dobbelstenen. Warm 2 eetlepels olijfolie op in een grote diepe pan. Fruit de aardappelen erin aan en laat ze zachtjes bakken.

Snijd ondertussen ook de paprika in grote stukken, de uien in ringen en de look in schijfjes. Laat deze groenten gedurende ongeveer 10 minuten meestoven met de aardappelen.

Snijd de tomaten in vier en voeg die er, samen met de passata, ook bij.

Snijd de kleine pepertjes overlangs door, schraap er met de punt van een mesje de zaadjes uit en snijd in kleine stukjes. Laat de pepertjes meestoven. Kruid deze groentestoverij af met wat zwarte peper (niet te veel, want de pepertjes zijn ook al pittig), grof zout, verse rozemarijn- en oreganoblaadjes en laurier. Strooi er de zwarte en groene olijven over en leg de stukken vis open (niet op of over elkaar) erop.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Schuif de pan in de warme oven. Haal ze er na ongeveer 6 minuten uit en draai de moten om, zodat beide zijden van de vis in de tomatenjus gelegen hebben. Schuif de vis nog zo’n 5 minuten terug in de oven. Als je het vlees met een lepel van de graat kunt losmaken is het klaar.

Bier-tip van Jan:

Dubbel van Westmalle met schelvis Volkser dan een bacalao kun je het moeilijk bedenken. Rijpe vleestomaten en pepertjes uit een zuiderse tuin, olijven, oregano en rozemarijn en deze kraakverse vis: hier zet je toch gewoon de pan op tafel. De bruine van Westmalle hoort er helemaal bij. Met zijn koffie-, vijgen- en gestoofde pruimenachtergrond heeft hij meer dan power genoeg. Dus zet hier ook maar gewoon de bak onder tafel!

Uit het boek "Bier zkt vis"

In dit boek trekt Njam-chef Jan Buytaert met een uitgelezen bierpakket naar onze Belgische kust. In de vismijn selecteert hij er Noordzeevissen en schaaldieren bij waarmee hij 38 schitterende gerechten maakt, elk in combinatie met een bier.

Het werd een wonderlijke reis door zilte smaken en hopachtige aroma’s. Want bier en vis combineren wonderwel. Zelfs als er in de bereiding zelf geen bier wordt gebruikt. Vis komt goed tot zijn recht met blonde bieren van hoge gisting, zoals een tripel bij zeebaars of een sterk gehopt bier bij schartong. Of een witbier met lambiek, het Belgische oerbier bij uitstek, bij Noordzeekrab. Ook bruin bier zul je bij deze gerechten vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een donkere trappist bij griet? Of een stout met pladijs?

Al deze bijzondere bieren en hun brouwers komen hier uitgebreid aan bod. Bij elk gerecht vertelt Jan Buytaert bovendien waarom dat zo goed met het bier samengaat.

Lees meer over Bier zkt vis

Inspiratie & blog