Zalm pocheren

Visliefhebbers weten het al langer. Pocheren is een van de makkelijkste manieren om vis te bereiden. Zo behoud je de pure smaak (lekker), gebruik je geen vetstof (gezond) en krijgt het stukje vis dat uiteindelijk op je bord belandt een aangename textuur. Zin in zalm? Leer hier stap voor stap hoe pocheren in zijn werk gaat.

Kies een mooi stukje zalm

Allereerst ga je langs bij de visboer om enkele mooie zalmmoten te kopen. Op het vel of zonder vel: dat maakt bij pocheren niets uit. Beide zijn even makkelijk te bereiden. Ook de dikte van je zalmmoot speelt geen rol in de bereiding. Alleen duurt het bij een dikker stuk iets langer vooraleer het gaar is.

Zalm uit de diepvries kun je ook pocheren, maar zorg er dan wel voor dat je hem eerst goed laat ontdooien. Anders loop je het risico te eindigen met een uitgedroogd stuk zalm op je bord.

Waarin zalm pocheren?

Om te pocheren heb je vocht nodig. Dat kan water zijn, maar ook groentebouillon, visbouillon of kippenbouillon. Gebruik je liever geen voorverpakte bouillonblokjes? Dan maak je simpelweg zelf een zogeheten court-bouillon: water dat je op smaak brengt met groenten en kruiden. Breng een pan water aan de kook en voeg daar groenten aan toe (wortel, prei, ui, look, ...). Kruid af met peper en zout. Eventueel geef je je court-bouillon extra smaak met een scheutje witte wijn – dat gaat altijd goed samen met vis.

Zalm pocheren met de juiste kruiding

Je bouillon kruiden kan met een klassieke ‘bouquet garni’ van peterselie, tijm en laurier. Daar kun je natuurlijk nog allerlei ander lekkers aan toevoegen. Bij vis past dragon bijvoorbeeld goed. Maar ook venkelkruid, kervel of enkele schijfjes citroen vormen een heerlijke toevoeging voor je visbouillon. Niet zo’n fan van de klassieke aanpak? Ga dan voor een Aziatische toets in je bouillon, met citroengras, gember, limoenblaadjes, steranijs of mirin. Laat de smaken goed intrekken voor je je zalmmoten in de bouillon legt om te pocheren.

Pocheren in de oven

Zo, nu je bouillon klaar is, kun je de zalm pocheren. Zorg ervoor dat je zalmmoten volledig ondergedompeld zijn in het kookvocht, en breng het geheel vervolgens zachtjes aan de kook. Let op: het water of de bouillon mag niet koken. Pocheren wil zeggen dat je de zalm laat garen in vocht dat net onder het kookpunt blijft. Pocheer je de zalm in een pan op het vuur? Reken dan 8 tot 10 minuten, afhankelijk van de dikte. Je kunt je zalm ook pocheren in de oven. In dat geval duurt het 10 tot 15 minuten voor de vis gaar is.

Zalm met zuurkool? Of zalm op een spiesje? Laat je inspireren door de vele visrecepten op www.njam.tv