Plattekaas

Plattekaas hoort bij de categorie van de verse kazen. Het zijn kazen die niet rijpen en supervers gebruikt moeten worden. Ze zijn dan ook maar beperkt houdbaar. Je moet ze bovendien jong eten om optimaal te genieten van hun zachte fris-zure smaak. Verse kaas bestaat in verschillende vormen: er is plattekaas (kwark in Nederland), ricotta, cottage cheese en mascarpone en er zijn de verse geiten- en schapenkaasjes.

Plattekaas mag je echt streekgebonden noemen, het wordt enkel in België en in Noord-Frankrijk gemaakt. De wrongel die ontstaat bij het stremmen van de gekookte melk wordt uitgelekt en vervolgens geroerd zodat de kaas een zachte, gladde structuur krijgt. Plattekaas is de enige verse kaas die niet gezouten wordt. Het is een mager zuivelproduct met minder dan 20 % vet, maar producenten voegen er room aan toe om de smaak te verbeteren en de textuur smeuïger te maken. Zo krijgt halfvolle plattekaas dan een vetgehalte tussen 20 en 35 %, volle plattekaas een vetgehalte van meer dan 35 % en roomkaas een vetgehalte van ten minste 45 %.

Weten:

  • Plattekaas is niet lang houdbaar. Hou de houdbaarheidsdatum in het oog. Bewaar hem goed afgesloten in het midden van de koelkast in de originele verpakking.
  • Plattekaas is ideaal om in koude bereidingen te verwerken.
  • Plattekaas heeft de neiging om af te breken als je hem aan warme sauzen toevoegt. Voeg plattekaas pas op het laatste toe.
  • Plattekaas moet een licht, bloemig en melkachtig parfum hebben. Als hij zuur of ranzig ruikt, mag je hem niet meer gebruiken. Plattekaas heeft dezelfde smaakstructuur als yoghurt. Hij is ideaal om in een mousse te verwerken en smelt gemakkelijk in crèmes. 

Recepten met dit ingrediënt