Wild, wilder, wildst - Haarwild

Het jachtseizoen is volop aan de gang en dat wil zeggen dat we weer kunnen genieten van heerlijke stukjes wild. Reeribbetjes, een lekkere wildpaté, een stoofpotje van fazant of hinde… het aanbod wild om uit te kiezen is zeer groot. Daarom zetten we de voornaamste wildsoorten even op een rijtje.

Wild wordt in twee categorieën ondergebracht, zijnde haarwild en vederwild. Haarwild omvat alle dieren die een vacht of pels hebben, vederwild of gevogelte is alles wat veren heeft.

Deel 1: het haarwild

Hert: Het hert is een van de mooiste wildsoorten. Hun voedsel bestaat uit jonge zaden, loten van naaldhout, klaver, gras en veldvruchten. In de herfst eten ze eikels, beukennootjes en bessen. In de winter mos, heide en boomschors. Het vlees van hert is iets grover en steviger van structuur als ree, maar door de voeding heeft het een heel bijzondere wildsmaak. Het vlees is donkerrood en heel sappig. Zoals de meeste wildsoorten is het vetarm. Hert wordt onderverdeeld in mannelijk hert, hinde, jonge hinde en hertenkalf.

Lekker: Stoofpotje van hinde met bosbessen

Hindestoofpotje

Konijn: Konijn heeft een fijne smaak en is lekker sappig. Doordat konijnen altijd jong geslacht worden is het vlees ook heel mals. Wilde konijnen zijn kleiner dan tamme konijnen, hun vlees heeft een lichtere kleur en een meer uitgesproken wildsmaak. 

Lekker: Konijn met trappist en spruitjes

Ree: Ree behoort tot het meest edele wild met het zuiverste en sappigste vlees. Het vlees is fijn vezelig en heeft een superfijne smaak. Verwar een ree niet met een hert. Reeën worden gemiddeld 70 tot 100 cm groot, herten worden minstens twee keer zo groot. Reeën danken de fijne smaak van hun vlees aan hun voeding: het zijn geen graseters maar ze kiezen hun voedsel afhankelijk van het seizoen. Ze eten kruiden, knoppen van bomen en gewassen en zachte blaadjes. 

Lekker: Reezadel met wintergroenten en stoemp

Everzwijn: Everzwijn is zeer geliefd bij jagers. Het smaakt sterker en kruidiger dan gewoon varkensvlees en wordt vaak gemarineerd gegeten of verwerkt in stoofpotjes. Het vlees is fijn van draad en zeer verfijnd van smaak.  Everzwijnen zijn alleseters. Ze eten voornamelijk plantaardig voedsel zoals eikels, kastanjes, knollen en plantendelen. Maar ook aas, regenwormen, insectenlarven en knaagdieren. 

Lekker: Stoofpotje van everzwijn met bosbessen

Uiteraard kan je het hele jaar door wild bestellen maar de jacht op wild is in onze kontrijen tot enkele maanden in het jaar teruggebracht. Voor elk gewest bestaat er ook een aparte jachtwet. Strikt genomen loopt het jaarlijkse jachtseizoen van 15 oktober tot eind december. 

Haas: De haas is een favoriet jachtdier. Vooral hazen van 3 tot 8 maanden oud worden erg gesmaakt. Hun vlees is lekker mals en roodbruin van kleur. Hazen eten voornamelijk grassen en kruiden zoals klaver, kruisbloemigen en paardenbloemen, aangevuld met knoppen, zaden, twijgen, wortels en landbouwgewassen als bieten, koolplanten, wortelen en granen. Daarnaast eten ze ook schors, paddenstoelen en vruchten als appels en bessen. 

Lekker: Hazenpaté met ui, mispel en zuurdesem

grootgebaar

Bron: Passie voor product 

Lees ook...