Koken is één ding, dresseren een ander. Een goede kok is niet altijd een even goede “borddesigner”. Nochtans is het belang van een mooi gedresseerd bord absoluut niet te onderschatten. Het oog wilt ook wat, nietwaar? Visueel koken is dan ook een kunst op zich. Het is niet alleen fijn voor je gasten, maar ook voor jezelf. Want een bord dat er goed uit ziet, smaakt ook beter. Mooi dresseren vraagt bovendien niet veel extra werk. Vandaag geven we je 7 tips waarmee je in geen tijd een dresseerexpert wordt.
Kies altijd op voorhand de vorm van je gerecht
Denk op voorhand na over de vorm of een patroon dat je wilt creëren in je bord. Dat kan een cirkel zijn, een vierkant, een slangenvorm of verschillende vormen gecombineerd. Het heeft geen belang wat je patroon is, maar wel dat je er op voorhand over nadenkt. Want daarop zal je de bordkeuze en verschillende andere aspecten afstemmen. De vormtechniek kan je perfectioneren door het gebruik van mallen of andere presentatiematerialen.
Denk goed na over je bordkeuze
Je kan het meest wonderbaarlijke gerecht creëren, maar als je het op het foute bord dresseert, zal het er nooit goed uitzien. Denk daarom vooraf na over het juiste bord. Contrast is daarbij meestal belangrijk: lichte ingrediënten vragen een donker bord, donkere ingrediënten komen beter uit op een lichte achtergrond. Pas de vorm van je gerecht of ingrediënt ook aan op je bord: zo doen ronde ingrediënten of creaties het beter op een rond bord. Te kleine borden zijn uit den boze, dan kies je beter voor een iets te groot bord. Zorg er tenslotte altijd voor dat handigheid primeert: zo is een kommetje meestal niet echt handig, behalve als je met sauzen of soepen werkt.
Het belang van kleuren
Kleuren zijn belangrijk, maar overdrijf niet. Smaak primeert altijd, niet de kleuren. Ga dus op zoek naar ingrediënten die zowel qua smaak als kleur samengaan. Contrasten werken daarbij vaak beter dan gelijkenissen. Zo past rood goed bij groen, maar ook een zwart product op een wit bord is door het contrast vaak aantrekkelijk. Bestaat je bord uit voornamelijk witte ingrediënten, bijvoorbeeld witte asperges met vis, probeer dan door het gebruik van verse kruiden subtiele kleuraccenten te brengen. Er zijn ook ‘smakelijke’ kleuren of kleuren die de eetlust bevorderen. Rood, groen, geel en blauw zijn de ‘lekkerste’. Inspiratie nodig? Ga eens voor dit kleurrijk tonijnbroodje gezond of deze Orecchiette met rode pesto, mozzarella en parmaham.
Werk rondom je hoofdproduct (of kies een focusproduct)
Kies voor je gaat dresseren een product dat de hoofdrol moet krijgen in jouw visuele voorstelling. Dat hoeft niet het grootste product te zijn. Vaak zijn het de kleurrijkste, de hoogste of de opvallendste producten. Zo zal een kreeftenstaart altijd opvallen en je bouwt je gerecht dan ook best rond dit ingrediënt. Chocolade is dan weer een ingrediënt dat vaker als omkadering dient (ook al is dat het hoofdproduct). Ook bij deze regel primeert natuurlijk altijd de handig- of “eetbaarheid”.
Werk in lagen en met verschillende hoogtes
Het creëren van hoogteverschillen is een handige manier om iets moois van je bord te maken. Dat kan al met je puree (probeer eens een ‘golf’ te creëren), maar eigenlijk lenen alle ingrediënten zich om hoogte te creëren. Snijd bijvoorbeeld je worteltjes in stukken van verschillende grootte en dresseer deze in een mooie cirkel naast elkaar. Of stapel je ingrediënten tegen elkaar op en werk zo eens in de hoogte in plaats van in de breedte.
Haal de schilderkwast boven
Een eenvoudige techniek om van je bord een mini-kunstwerk te maken, is… schilderen. Je kan in de supermarkt kwastjes kopen waarmee je eetbare ingrediënten kan schilderen. En zo zijn er veel: van puree tot vleessaus, van gesmolten chocolade tot citroencrème. Probeer grote lijnen te schilderen (in een recht of kromme vorm afhankelijk van je bord) en dresseer daarop of er net naast je ingrediënten.
Dresseer saus aan tafel of laat ze passen in je visueel bordplan
De saus is een van de moeilijkste elementen voor wat betreft het visuele resultaat. Ze kan er immers voor zorgen dat het gerecht er plots wat slordig uitziet. Dresseer daarom je saus aan tafel of denk goed na hoe je ze kan doen passen op het bord. Dat kan bijvoorbeeld door andere ingrediënten zo te schikken zodat je saus er niet langs of onder kan. Of dresseer je ingrediënten in de hoogte zodat de saus er mooi in een cirkel langs kan. Experimenteer daarnaast eens wat met olie. Enkele druppels (eventueel gearomatiseerde) olie toevoegen aan je saus creëert een zeer mooi effect. Je kan dit aan tafel doen met bijvoorbeeld een pipetje.
Sven van de njam!-redactie