Sterrenjacht in Nederland

Dat België een topbestemming is wanneer het op gastronomie aankomt, is algemeen geweten. Maar ook onze Noorderburen hebben uitstekende restaurants waarvan sommige zelfs tot de top van de wereld worden gerekend. Nederland wordt echter vaak (onterecht) wat ondergewaardeerd op het vlak van gastronomie. Wij namen de proef op de som en namen de twee enige 3-sterren restaurants van Nederland onder de loep: De Librije in Zwolle, en De Leest in Vaassen. Deze gastronomische tempels liggen slechts op een goede 30 kilometer van elkaar, maar hun keuken is totaal verschillend.

De Librije

Bij De Librije eet je in een uniek kader: de oude gevangenis van Zwolle. Dit restaurant van Jonnie en Thérèse Boer heeft al meer dan 10 jaar 3 sterren. Het interieur werd onlangs vernieuwd en de eetzaal bevindt zich nu op het vroegere binnenplein. Het geheel is prachtig en er werd een zeer speciale sfeer gecreëerd. Alleen daarvoor loont het de moeite om naar Zwolle af te zakken. En dan is er nog het eten… Chef Jonnie Boer bereidt zeer creatieve gerechten met de nadruk op lokale ingrediënten. Hij wordt vaak aanzien als één van de voortrekkers in de ‘terroir keuken’. Een van zijn signatuurgerechten is de ganzenlever met Noordzee krab en rode kool. Heerlijk!  Tip: je kan er ook overnachten in de prachtig vormgegeven kamers en maakt zo de belevenis in de oude gevangenis compleet. 

De Librije

De Librije

De Librije

De Leest

De Leest kreeg de derde Michelin ster in 2013. Chef Jacob Jan Boerma baat het restaurant sinds 2002 uit met zijn vrouw Kim Veldman. De sterren volgden snel en vandaag wordt het restaurant internationaal gewaardeerd voor de topkwaliteit van de gerechten en het vakmanschap in de keuken. Het interieur is er modern en rustig. Het koppel reisde de hele wereld rond om culinaire inspiratie op te doen en dit merk je in de gerechten. Internationale invloeden worden mooi afgewisseld met lokale ingrediënten en gasten worden verrast door de ene smaakbom na de andere. Zo combineert de chef bijvoorbeeld Hollandse reebok met Garam Masala. Kim Veldman is verantwoordelijk voor de wijn en heeft een voorliefde voor Europese wijnen. Je doet er gegarandeerd ontdekkingen! 

De Leest

De Leest

De Leest

Wat opvalt bij deze sterrentempels is het prijsverschil met de Belgische driesterrenrestaurants. Bij De Librije betaal je voor de menu’s tussen € 175 en € 190. Bij De Leest geniet je al van een driesterren-lunch voor slechts € 57,50. Een koopje! De grootste menu kost er € 145. Ter vergelijking, bij Hof Van Cleve kost de grote menu € 215, bij Hertog Jan € 255, en bij De Karmeliet € 210.

Voor deze prijzen eet je natuurlijk wel in de beste restaurants van de Benelux!
Ons oordeel? Ze zijn allemaal meer dan de moeite waard! 

Frank & Sven van de njam!-redactie

© Foto's: Adriaan Van Looy 

Lees ook...