Sabayon maken voor dummies: de ultieme handleiding

Sabayon, of zabaglione in het Italiaans, is een klassieker uit de laars van Europa die ook in ons land menig dessertliefhebber weet te bekoren. Het succes zit in zijn sublieme smaak en in zijn eenvoud: eigeel, suiker, wat vruchtensap en een lekkere alcoholische drank, meer heb je niet nodig voor een feestelijk nagerecht. Bovendien is sabayon maken kinderspel. Ontdek hier hoe je het aanpakt!

Dessert met een geschiedenis

Klassiekers zijn gemaakt voor de eeuwigheid. Zo ook sabayon, waarvan de roots teruggaan naar de middeleeuwen. Zabaglione werd bij ons intussen verbasterd tot sabayon, maar de oorsprong van dit zoete gerecht is honderd procent Italiaans. Volgens de overlevering zag sabayon voor het eerst het daglicht in Sicilië, meer bepaald in de stad Marsala. Geen wonder dus dat de gelijknamige wijn nog altijd als dé sleutel gezien wordt voor een geslaagde, traditionele sabayon. Heb je het graag wat verrassender? Dan kun je perfect een andere (versterkte) zoete wijn gebruiken, maar evengoed een lekkere sherry of een witte porto.

Luchtige sabayon maken? Goed doseren is de boodschap!

Wie weinig kookervaring heeft, kunnen we meteen geruststellen: sabayon maken is kinderspel, zolang je maar enkele basisregels in acht neemt:

  • Less is more: Sabayon staat of valt met zijn eenvoud. Probeer geen tien ingrediënten te verwerken, maar hou het bij eigeel, suiker, vruchtensap en een (versterkte) zoete wijn zoals marsala. Mag het iets pittiger? Dan kan je nog enkele druppeltjes citroensap toevoegen.
  • Een evenwichtige dosering: De juiste dosering is essentieel bij sabayon. Moeilijk is het niet: voor twee personen gebruik je drie eierdooiers. Per eierdooier voeg je het volgende toe: één schepje suiker, één schepje vruchtensap (bijvoorbeeld sinaasappelsap) en één schepje likeur of versterkte zoete wijn.
  • Kloppen in een achtvorm: Klop het mengsel in een achtvorm op een middelmatig vuur. Hou de bodem van de pan goed in de gaten. Wanneer de sabayon onderaan begint te kleven en de tekening van je klopbeweging duidelijk te zien is, is het tijd om te serveren! Tip: Laat de sabayon niet in de pan staan, want dan stolt hij. Giet hem meteen in glazen.

Wel of geen alcohol?

Een smeuïge sabayon maken, daar is sowieso een alcoholische drank voor nodig. Die garandeert namelijk een goeie binding. Zonder alcohol zal je sabayon te slap zijn, wat zowel nefast is voor de presentatie als voor je smaakbeleving.

Tip: Meestal serveren we sabayon met rood fruit. Heerlijk, maar het kan ook anders. Volgens de Italiaanse traditie wordt sabayon gepresenteerd als saus bij een pudding of een flan. Niets zo lekker als een bavarois met een luchtige sabayon erbij. Je gasten zullen blij verrast zijn!

Sabayon maken krijg je natuurlijk het best onder de knie door te oefenen én door het goeie voorbeeld te volgen. Bekijk hier hoe njam!-chef Jan Buytaert de perfecte sabayon maakt.

Lees ook...