De enige echte Smaaktoerist Jeroen De Pauw is on the road again! In dit nieuwe seizoen trekt hij op culinaire ontdekkingsreis door België. Hij ontdekt ongerepte plekjes, voelt vrijheid en vakantie, ziet prachtige producenten, proeft van hun smakelijke verhalen en smult van lokaal lekkers. En met zijn verzamelde schatten kookt Jeroen op een dromerige plek. Alle zintuigen op scherp dus. Ook in dit voorsmaakje!
© Foto: Kaat Bosch
Onze eerste halte is het Hageland, een regio die smeekt om ontdekt te worden. Fruitgaarden vloeien er over in wijngaarden. Dat maakt dat elk seizoen er schittert: met appelbomen die tijdens de lente roos kleuren en wijnranken die in het najaar met volle druiven pronken. Hou je van wandelen en wijn? Dan is de Houwaartse bergwandeling een route voor jou. Je vertrekt aan de kerk van Houwaart en je bent zo’n 2 uur en 30 minuten onderweg. De bijzondere ijzeren zandsteen die het Hageland typeert, ligt er letterlijk aan je voeten. Het vraagt wel wat van je kuiten, maar het uitzicht over de wijnterrassen loont! Je waant je er zo in een Franse wijngaard. Bij mooi weer zie je zelfs de Vlooybergtoren. Uitrusten doe je op de Houwaartse Wijnbank, een gloednieuwe en gigantische zitbank van 6 meter lang en 2,5 meter hoog.
Als je je bezoek aan het Hageland in augustus of september plant, kan je genieten van Sprankelend Hageland. Dat is dé hoogmis voor Hagelandse wijn, want dan houden de wijndomeinen opendeurdagen. Heerlijk om een keertje achter de schermen te kijken en ter plaatse te proeven. Dat doet ook onze Smaaktoerist Jeroen bij Hilde Rutten, de selfmade woman van Haksberg. Wist je trouwens dat het Hageland al 50 jaar bezig is met het verbouwen van wijn? En dat het de eerste regio in België was die de Beschermde Oorsprong Benaming kreeg, een kwaliteitslabel geïnspireerd op het Franse AOC-model?
© Foto: Kaat Bosch
Van het glas dan naar het bord dan! Ook hier bulkt het Hageland van de streekproducten. De longlist vind je op de website van Straffe Streek. Iemand die nog niet zo lang geleden werd toegevoegd, is Hilko Cuisine. Hilko woont en werkt in Boutersem. Het Domein van Kwabeek is zijn achtertuin. Hilko is gitaarbouwer en was jarenlang roadie van grote Belgische bands, tot zijn knie het begaf. Nu maakt hij de pittigste sauzen en specerijen. Dat doet hij op een ambachtelijke manier in kleine batches. Hiervoor selecteert hij de beste pepers en lokale ingrediënten. Wil je ook pit in je bord? Zijn sauzen zijn te koop op zijn website. Of je vindt ze in het streekproductenwinkeltje bij Fruit Vanhellemont in Meensel, een familiebedrijf dat al meer dan 50 jaar bestaat. Ook onze Smaaktoerist Jeroen bezoekt hun boomgaarden, eet er een appeltje voor de dorst en proeft er de nieuwe streekproducten van de Mater Familias Jeannine. Het resultaat van dat uitje bekijk je hier.
© Foto: Kaat Bosch
Dat de Hagelanders bijzonder creatief zijn, ontdekt Jeroen ook in Oranjestad Diest. Een stad die na Brugge het grootst aantal beschermde monumenten per vierkante kilometer heeft. Dat kan tellen! In de Zoutstraat vindt hij zoet, bij patissier Serge Stuckens. Jeroen: “Serge is smaakmaker sinds 1999 en bovenal een bakker 2.0. Daarnaast is Diest voor mij een echte ontdekking. Met plekken én producten om van te snoepen. En een leuke mix tussen oud en nieuw.” De Halve Maan-koekjes en speculaas van Stuckens verwerkt hij met de appeltjes van Vanhellemont in een verrassende crumble. Een recept dat zalig combineert met de witte wijn van Haksberg.
Hannelore van de njam!-redactie