Party on a budget - 8 tips en recepten voor een overheerlijke én betaalbare feestperiode

December is traditiegetrouw de feestmaand bij uitstek. Maar gezien de grote prijsstijgingen van het afgelopen jaar, kan de komende feestperiode wel eens duur uitvallen. Al hoeft dat niet zo te zijn. Ook met goedkopere ingrediënten kan je een heus feestmaal op tafel zetten, en ook op andere vlakken kan je slim met je budget omgaan. Wij geven daarvoor in dit artikel 8 tips én recepten!

1. Tip: maak het jezelf niet te moeilijk

Een voor de hand liggende en toch vaak vergeten tip om budget te besparen: maak het jezelf niet te moeilijk. Je gasten zullen heus ook tevreden zijn met 3 hapjes in plaats van 10, of met een eenvoudig (en lekker) gerecht in plaats van een complexe bereiding. Voor eenvoudige gerechten heb je vaak minder ingrediënten nodig, en dat scheelt natuurlijk snel in de prijs. Probeer daarom te denken in termen van gezelligheid, puurheid en smaak, in plaats van luxe, complexiteit en verfijning. Je zal zien dat dit tot een aangename verrassing op de rekening zal leiden! Een bijkomende tip om het jezelf gemakkelijker (en voordeliger) te maken, is het verdelen van gerechten. Zo kan je voorstellen dat iemand een voorgerecht maakt, jij het hoofdgerecht, en iemand anders het dessert.

2. Tip: combineer feesten en gezelschappen

Hoewel het er op het eerste zicht duurder uitziet om voor veel personen te koken, is het vaak toch voordeliger dan meerdere keren voor kleine groepen te koken. Van vele ingrediënten koop je immers altijd wat te veel en door meerdere personen uit te nodigen, zal je met minder restjes zitten. Grote verpakkingen zijn bovendien vaak voordeliger. Probeer daarom feesten of gezelschappen te bundelen. Nodig bijvoorbeeld de families samen uit, in plaats van apart. Of bundel het Kerst- en Nieuwjaarsfeest, maar maak er dan wel een spetterende maaltijd van!

3. Tip: maak “gewone” ingrediënten feestelijk

Een feestelijk diner betekent niet noodzakelijk oesters, kreeft en kaviaar. Je kan immers ook met gewone ingrediënten een waar feestmaal op tafel toveren. De “verpakking”, of hoe je de gerechten presenteert, spelen daarbij een belangrijke rol. Zorg dus voor extra decoratie en steek meer werk in het dresseren van je borden. Probeer ook wat show toe te voegen, zoals bijvoorbeeld het afzonderlijk serveren van sauzen of bijgerechten. Enkele feestelijke recepten met gewonere ingrediënten vind je hieronder.

4. Tip: maak gebruik van de natuur

De natuur in de keuken betekent verse, lekkere en gezonde ingrediënten. En die ingrediënten zijn vaak zomaar gratis voorhanden! Zo kan je in dit seizoen (mits de nodige kennis of begeleiding) gratis heerlijke paddenstoelen plukken. Maar ook je moestuin kan nog steeds lekkers voortbrengen. Denk daarom eens na over ingrediënten die je (vaak gratis) uit de natuur kan halen. Als je ze zelf geplukt hebt, zorgt dat bovendien voor een extra verhaal én beleving aan tafel.

We sluiten het artikel af met 4 recepten die je als voorbeeld kan gebruiken voor een overheerlijk en betaalbaar feestmenu. Smakelijk en fijne feestdagen!

5. Recept: Escabèche van mosselen

Als eerste recept presenteren we je graag een bereiding die je zowel als hapje of als voorgerecht kan serveren. Zo kan je jouw feestmenu in stijl én prijsvriendelijk starten. Deze escabèche van mosselen is feestelijk en overheerlijk, en de ingrediënten zijn helemaal niet duur. Het is tevens een ideale bereiding om de mosselrestjes van de dag voordien op te gebruiken.

6. Recept: Fettuccine met pompoen en porcini

Een pastagerechtje leent zich uitermate goed voor een prijsvriendelijk menu. Zeker als we daarbij kiezen voor zelfgemaakte pasta en diverse ingrediënten uit de natuur. In dit voorgerecht zijn dat pompoen (als het even kan uit eigen tuin), paddenstoelen (liefst zelf geplukt!) en hazelnoten (vers uit het bos). Het gerecht wordt afgewerkt met venkelworst en kruiden. Winters, feestelijk én prijsvriendelijk.

7. Recept: Geblakerde kip met karamel-clementinedressing

Kip wordt niet zo snel als hoofschotel op de feesttafel geserveerd. Dat is jammer, want het is een overheerlijk ingrediënt dat bovendien vrij goedkoop is. Dat je met kip ook zeer feestelijke gerechten kan maken, bewijzen we met dit gerecht. Sappige kip wordt geblakerd gebakken en geserveerd met een onweerstaanbare saus met onder meer karamel, clementine en chilipeper. Een hit op elke feesttafel!

8. Recept: Omelet Sibérienne met exotisch fruit

Ons betaalbaar feestmenu sluiten we af met een prachtige Omelet Sibérienne met exotisch fruit. Ook dit gerecht is prijsvriendelijk en bovendien niet zo moeilijk te maken. Het wauw-effect op tafel krijg je daar gratis en voor niets bovenop!  

Lees ook...