Nutella versus hazelnootpasta - 8 weetjes en recepten

Er heerst weleens verwarring tussen Nutella en hazelnootpasta. Dat is logisch, want beiden hebben hazelnoten als belangrijkste smaakmaker. Maar toch zijn er enkele grote verschillen tussen de twee. Vandaag doen we die verschillen uit de doeken en brengen we enkele leuke weetjes rond de twee pasta’s. Afsluiten doen we met twee “receptenbattles” waar we een gelijkaardig recept met Nutella naast eentje met hazelnootpasta plaatsen. Want daarom zijn we njam!, toch? 

1. Weetje: hazelnootpasta bevat meer hazelnoten dan Nutella

Een hazelnootpasta bestaat in de regel eigenlijk gewoon uit gemalen (geroosterde) hazelnoten en olie. Meestal wordt daar ook suiker aan toegevoegd om zo een zoete hazelnootpasta te verkrijgen. Nutella daarentegen bestaat naast bovenstaande ingrediënten ook uit cacao, magere melkpoeder en vanille. Daardoor bevat ze minder hazelnoten (ongeveer 13%) dan een “gewone” hazelnootpasta. 

2. Weetje: Nutella is hazelnootpasta, maar hazelnootpasta is geen Nutella 

Het klinkt misschien raar, maar eigenlijk is het logisch. Met bovenstaande uitleg wordt duidelijk dat Nutella een soort hazelnootpasta is. Een zoete variant, die door de cacao doet denken aan chocoladepasta. 

3. Weetje: Nutella ontstond door de cacao schaarste na de Tweede wereldoorlog

Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog was cacao uiterst schaars. Een Italiaanse bakker Pietro Ferrero bedacht daarom een zoete pasta gemaakt van hazelnoten, suiker en een klein beetje cacao. Met die pasta konden meer mensen langer genieten van de cacaosmaak, en zo werd Nutella een populaire pasta.

4. Weetje: Nutella is ontzettend populair 

Nutella is ontzettend populair. Dat komt door de unieke smaak, de heerlijk zalvende textuur, de goed uitgekiende internationale marketingcampagnes, en de veelzijdigheid in gebruik. Het merk is zelfs zo populair dat er in het verleden vrachtwagens vol Nutella gestolen zijn, er een Nutella dag bestaat, en er verschillende “Nutella-records” gebroken zijn (zoals die van de grootste Nutella pot).

5. Weetje: hazelnootpasta is ouder dan Nutella

Hazelnootpasta ontstond in de 19e eeuw onder de naam “Gianduja”. Oorspronkelijk was het een mengsel van gemalen hazelnoten en cacao dat om dezelfde reden als Nutella gemaakt werd: de cacao schaarste. Bij de hazelnootpasta was die schaarste echter ontstaan door de Napoleontische blokkade. Chocolade was duur en daardoor werd deze gemengd met hazelnoten en zo ontstond geleidelijk een variant zonder cacao: hazelnootpasta.   

6. Weetje: Nutella wordt gebruikt voor zoete bereidingen, hazelnootpasta voor zowel zoete als hartige recepten

Doordat Nutella zeer zoet is, wordt  het ingrediënt bijna uitsluitend gebruikt voor zoete bereidingen. Hazelnootpasta daarentegen wordt ook verwerkt in hartige bereidingen, zoals soepen, pasta’s en bereidingen met kip.

7. Receptenbattle: “No bake Nutella cheesecake” versus “Chocoladetaart met hazelnootpasta”. Smeuïge, rijke taarten en cakes met Nutella of hazelnootpasta: overheerlijk! Wie deze battle wint, laten we echter volledig aan jou over.
 

8. Receptenbattle: “Crostata met Nutella” versus “Pizza met hazelnootpasta”. Krokante bodems lenen zich uitstekend om te bedekken – of te besmeren – met Nutella of hazelnootpasta. Dat merk je in deze twee recepten en beiden zijn het proberen meer dan waard. 

Lees ook...