Koken met kokosolie

In deze blogpost wilde ik het graag eens hebben over kokosolie. Wie regelmatig naar De Gezonde Goesting kijkt die weet al wel dat ik graag met kokosolie werk. Ondertussen wordt het steeds meer duidelijk dat we vetten meer dan nodig hebben en ze niet de boosdoeners zijn die we dachten. In tegendeel!

Kokosolie is mijn favoriete vet om mee te koken op hoge temperaturen. De reden daarvoor is dat het een zeer stabiel vet is en dat het dus resistent is voor hoge temperaturen en daarbij z’n kwaliteit behoudt. Alle vetten zijn waardevol, zolang ze maar van goede kwaliteit zijn én bij de juiste temperaturen gebruikt worden. Voor koude gerechten gebruik ik koudgeperste poly-onverzadigde vetten, voor niet al te hoge temperaturen gebruik ik extra vierge olijfolie of avocado-olie en voor hoge temperaturen – zoals wokken, gebak in de oven, enzovoorts – gebruik ik kokosolie. Zoals je misschien al gemerkt hebt in De Gezonde Goesting, staat mijn Nutridia kokosolie nooit ver weg en is het een vaste waarde in m’n keuken.

Kokosolie

Een paar redenen op een rijtje waarom ik kokosolie waardevol vind in mijn healthy kitchen!

  1. Kokosolie is rijk aan korte keten vetzuren – ook wel eens ‘medium chain triglyceriden’ genoemd. Die zijn zeer bijzonder omdat ze heel makkelijk in energie kunnen worden omgezet.
  2. Kokosolie heeft een honger stillend effect op ons lichaam. Onderzoek toonde aan dat de mensen die het meeste korte keten vetzuren eten, ongeveer 250 calorieën minder eten per dag.
  3. Kokosolie kan je helpen om buikvet te verliezen. Buikvet is het gevaarlijkste van allemaal omdat het duidt op teveel vet rond de organen.
  4. Kokosolie doet de ‘goede’ HDL-cholesterol stijgen en gaat de oxidatie van LDL-cholesterol tegen.
  5. Kokosolie kan ontstekingen tegen gaan.

Daarnaast kan je kokosolie ook prima op je huid smeren als hydratatie, het beschermt zelfs lichtjes tegen UV-stralen. En kokosolie kan ook je haar beschermen tegen schade.

Maar in de keuken heeft kokosolie nog een extra voordeel. Kokosolie is een verhard vet onder de 24 graden. Daar kan je dus handig gebruik van maken. Zo maak ik mijn ‘koekjes met chocolade to-die-for’ met kokosolie en bewaar ze in de koelkast zodat ik een lekker krokant tussendoortje heb. Ook mijn zelfgemaakte chocopasta uit het boek De Gezonde Goesting krijgt zijn hardere textuur dankzij de kokosolie.

xoxo

Steffi

Beoordeling

Geef jouw score

Reacties

  • Wees de eerste om te reageren