Het geheim achter India's traditionele Chai Masala

Njam!-foodie Flo maakt een culinaire wereldreis en deelt daarbij haar ervaringen met de njam!-lezers. Ontdek hier haar zoete ontdekkingen in India!

Wie India zegt, zegt kruiden! Een van de meest bekende kruiden-toepassingen in India is Chai Masala. Chai is niet zomaar een drankje in India, het is een culturele traditie. Chai betekent thee, maar in India verwijst het specifiek naar een thee drankje dat wordt gemaakt met melk, suiker, theebladeren en een speciale mix van specerijen en kruiden: Chai Masala. De Chai Masala mix is het geheime ingrediënt dat het drankje zo speciaal maakt. Ik vertel jullie graag wat meer over de traditionele Chai Masala en welke specerijen en kruiden erin zitten.

Kruiden en specerijen in de traditionele Chai Masala 

De traditionele Chai Masala mix bestaat uit een combinatie van specerijen en kruiden die elk een specifieke smaak en eigenschap toevoegen aan de thee. De meest voorkomende specerijen en kruiden die in de mix worden gebruikt zijn kardemom, kaneel, gember, kruidnagel en zwarte peper. Kardemom is de belangrijkste smaakmaker in de mix en voegt een zoete en kruidige smaak toe. Kaneel voegt een zoete en warme smaak toe. Gember daarentegen geeft een pittige en scherpe smaak. Kruidnagel zorgt dan weer voor een aardse smaak en zwarte peper geeft een pittige touch aan de kruidenmix.

Chai Masala als geneesmiddel

De specerijen en kruiden in de Chai Masala mix hebben niet alleen een heerlijke smaak, maar ze zijn ook heel gezond! De kans is dus groot dat wanneer je je niet goed voelt, iemand je een chai masala zal aanbieden! 

Kardemom en kaneel zijn allebei bekend om hun ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen bij het bestrijden van infecties en ziekten. Gember kan je helpen tegen misselijkheid. Kruidnagel en zwarte peper zijn natuurlijke pijnverzachters en helpen bij de spijsvertering. 

Verschillende smaken in verschillende regio's van India 

Hoewel de basis van de Chai Masala mix in het hele land hetzelfde is, kan de exacte samenstelling variëren van regio tot regio. In sommige delen van India wordt kardemom bijvoorbeeld vervangen door steranijs. In andere regio’s worden nog meer specerijen toegevoegd aan de mix, zoals nootmuskaat, saffraan en venkelzaad. Dit zorgt voor een unieke en authentieke smaak die kenmerkend is voor die specifieke regio.

Bakken met chai kruiden! 

Chai Masala wordt niet alleen gebruikt om heerlijke thee te maken, het wordt ook vaak gebruikt in andere culinaire creaties. Het kan worden toegevoegd aan gebak, zoals koekjes en cakes, om een subtiele kruidige smaak toe te voegen. Chai masala wordt ook gebruikt bij het maken van hartige gerechten, zoals curry's en stoofschotels, om een interessante twist te geven aan het gerecht. Daarnaast wordt het soms zelfs verwerkt in zoetigheden zoals ijs en chocolade om een unieke smaakcombinatie te creëren. Tijdens mijn stage bij de Callebaut Chocolate Academy van Mumbai leerde ik 2 verrukkelijke desserts maken met de traditionele chai kruiden! 

Lees hier hoe je met je eigen chai mix heerlijke macarons of een chai pot de crème kan maken!  

Lees ook...