Eetbare bloemen op je bord, 5 tips om meteen in je keuken aan de slag te gaan

Bloemen en planten geven niet alleen kleur aan de natuur, ze kunnen ook voor een extra dimensie zorgen op je bord. Zo geven bloemen je gerecht een fantastisch aroma en krijgt ook je lichaam een extra boost. Vroeger werden bloemen en planten vaak toegevoegd aan gerechten omdat men dacht dat ze magische krachten bezaten. Men kon geluk, fortuin, liefde en macht aantrekken maar ook bescherming krijgen door jeneverbestakjes of peterselietakjes in het eten te verwerken. De magische toespelingen zijn verdwenen maar de fantastische aroma’s kunnen we nog steeds gebruiken. We helpen je graag een handje op weg!

Peterselie voor een sterk hart

Peterselie helpt je bloed te reinigen. Het is een ideaal kruid voor mensen die veel medicatie hebben moeten innemen of een extra oppepper nodig hebben voor het hart. Van peterselie kan je bijvoorbeeld een lekkere pesto maken die perfect past bij pasta, vis, salades of gewoon op een lekker toastje. Peterseliestengels kan je gebruiken in sauzen. Ze geven een heerlijke smaak af en zijn een bom aan vitaminen. Kook ze even mee in je saus zodat alle vitaminen en lekkere smaken worden afgegeven. Verwijder de stengels voor het serveren.

Peterseliepesto

Tulpen voor extra kleur op je bord

Van de knol tot de blaadjes, alles is eetbaar aan de tulp. In de oorlog stond het in Nederland door armoede vaak op het menu. Oranje bloemblaadjes geven de lekkerste smaak. Met hun nootachtig aroma passen ze perfect bij een frisse salade. Verwijder de meeldraden en de stamper en vul de tulpbloem op met een frisse kruidenkaas. Of versnipper ze fijn en verwerk ze met sushi, spinazie, pancetta of noten. Een kleurenpalet waar je je gasten zeken en vast zal verrassen !

De tulpenbollen kan je gebruiken in een stamppot. Kook een gelijke hoeveelheid aardappelen en tulpenbollen apart gaar. Eens gaar voeg je ze samen en pureer je ze met een stamper. Voeg als extra nog wat rode kool en peper en zout toe. Werk je gerecht af met wat tulpenblaadjes.

Courgette voor een ideaal gewicht

De courgette is een heerlijke groente die familie is van de komkommer. Met zijn grote hoeveelheid aan vitamine C en calcium zorgt hij voor een extra portie energie om er elke dag tegenaan te gaan. Vitamine C werkt als een anti oxidant wat wil zeggen dat hij onze cellen beschermt en ons immuunsysteem helpt op peil te houden. Calcium helpt tegen botontkalking op latere leeftijd en is nodig voor een goede werking van de zenuwen en spieren.

Van de courgette kan je dunne spaghettislierten maken, courgetti. Deze kan je gebruiken in een lekkere salade of met een warme saus. Courgetti is caloriearm en is de perfecte maaltijd voor wie wel wat gewicht wil verliezen. De bloemen van de courgette kan je frituren of vullen. Verwijder de stamper want die maakt het gerecht te bitter. Doop de bloemen in 100 gram bloem en 1 dl koud bier dat je eventjes door elkaar geklopt hebt met een garde. Frituur ze kort in hete olie. Daarnaast kan je de bloemen ook opvullen, bijvoorbeeld zoals in dit recept van penne met gevulde courgettebloemen.

Penne met gevulde courgettebloem

Daslook voor een sterk immuunsysteem.

Daslook heeft een subtiele lookgeur die je terugvindt in de blaadjes maar ook in de prachtige witte bloemen. Je vindt dit plantje vaak in bossen maar ook in een vochtige, schaduwrijke tuin voelt deze plant zich thuis. Daslook zorgt ervoor dat alle slechte bacteriën in onze maag en darmen worden gedood. Het helpt je lever optimaal te werken, verdrijft alle vermoeidheid en ondersteunt je immuunsysteem.

Voor een heerlijk hapje vul je een daslookblaadje met gekookte rijst waar je een beetje olijfolie en peper en zout aan hebt toegevoegd. Rol het gevulde blaadje op en steek er een prikker door. Ook de prachtige witte bloemen van de daslook geven een looksmaakje af. Je kan ze werkelijk bij ieder gerecht gebruiken als versiering.

Geranium voor een leven in balans

Zoals je in het recept van geraniumcake kan terugvinden; kan je makkelijk met de essentiële olie van geranium aan de slag. De verse planten en bloemen kan je ook gebruiken voor hun lekker aroma en om je emotioneel in balans te voelen. Hoe meer je ervan gebruikt, hoe mooier je huid ook zal worden.

Pluk een paar blaadjes en wrijf er zachtjes op tot het aroma vrijkomt. Plaats deze op de bodem van een wijnkan. Vul deze kan met een frisse, fruitige rosé. Laat even trekken en zeef daarna de blaadjes eruit. Voor kinderen kan je hetzelfde recept toepassen in fruitige limonade. Laat een paar blaadjes trekken in cassissiroop dat je aangelengd hebt met water. Zeef de blaadjes eruit en serveer in vrolijk gekleurde glaasjes.

Druppel essentiële olie van geranium in vanillepudding, pana cotta of roomijs voor een heerlijk parfum waar je zelfs de kleinste kinderen mee zoet krijgt.

Geraniumcake

Créosa Govaers

Lees ook...