De “Traybake Trend”: 7 tips en recepten voor gerechten op de bakplaat

Op de njam!-website inspireren we je met recepten, culinaire tips en smaakvolle trends. Onder die laatste categorie valt de “traybake trend”. Traybake verwijst naar een bakwijze waarbij alle ingrediënten samen op een bakplaat of in een ovenschaal geplaats worden. Alles wordt samen in de oven gebakken en dat maakt de bereiding van een traybake zeer eenvoudig. Bovendien heb je nadien weinig afwas. Alleen maar voordelen dus! In dit artikel duiken we via 7 tips en recepten in de wereld van de traybakes

1. Tip: kies voor de grootst mogelijke ovenschaal of bakplaat

Zeer belangrijk bij een traybake is dat je de ingrediënten mooi naast elkaar kan schikken – niet op elkaar. Alleen zo zal alles mooi gelijk garen en kan je, waar nodig, gemakkelijk roeren of schudden. Daarvoor heb je dus een grote ovenschaal of bakplaat nodig.

2. Tip: maak een gevarieerde en voedzame traybake 

Het is belangrijk dat je jouw traybake als een volwaardige maaltijd beschouwd. Daar horen dus groentjes, koolhydraten, eiwitten en vetten bij. Denk daarom op voorhand goed na over je ingrediëntenmix en kies bijvoorbeeld voor 1/4e vlees, 1/2e groenten en 1/4e aardappelen.

3. Tip: snij de ingrediënten in de juiste “gaar-grootte”

Een traybake bestaat uit een assortiment ingrediënten met verschillende smaken en texturen. Dat laatste betekent dat deze ingrediënten, afhankelijk van hun “hardheid”, sneller of trager gaar zullen zijn. Snij daarom je ingrediënten slim in een goede “gaar-grootte”. Harde groenten zoals wortelen kan je best in kleinere stukjes snijden, zachte ingrediënten zoals worst mogen in grotere stukken. Zo zal alles na het bakken mooi en gelijkmatig gaar zijn.

4. Tip: gebruik (g)een bakmatje of bakpapier 

Wanneer je vetstoffen of vette ingrediënten gebruikt, zullen deze gemakkelijk aan elkaar maar ook aan je bakplaat gaan kleven. Om dat te voorkomen kan je een bakmatje of bakpapier gebruiken. Wil je echter een krokant korstje creëren onderaan de ingrediënten, gebruikt je best geen bakmat of bakpapier.

5. Tip: zorg voor voldoende kruiden en wat vettigheid

Omdat je alle ingrediënten van jouw traybake samen gaart, moet je alles ook samen kruiden. Kies daarbij voor een basiskruid dat goed past bij je basisingrediënt (bijvoorbeeld gedroogde basilicum bij tomaatjes, chilivlokken bij worstjes, …) of kies voor voorgemaakte kruidenmengsels zoals Provençaalse kruiden, ras el hanout of vadouvan. Net voor het serveren kan je nog wat verse kruiden toevoegen. Ook vettigheid is belangrijk in een traybake, want door het garen in de oven kan de bereiding snel wat droog worden. Die vettigheid kan je verkrijgen door het toevoegen van sauzen, kaas of olie. Ook hier geldt onze algemene njam!-regel: wees creatief en varieer.

6. Tip: schud of roer de ingrediënten door elkaar

Je doet er goed aan om de ingrediënten op je traybake regelmatig om te roeren of op te schudden. Dat bevordert een gelijkmatige garing, maar zorgt er ook voor dat de kruiden mooi verdeeld worden over de ingrediënten. Let wel op dat je de ingrediënten bij het roeren of het schudden niet beschadigd.

7. Recepten

Afsluiten doen we met 3 overheerlijke traybake recepten van op de njam!-website. Smakelijk!  

Lees ook...